Ste pripravljeni na nakup nepremičnine, ki je potrebna celovite prenove?

MAC31_RENOS_CAROUSEL01.jpg

Prenova

Na prvi pogled izgleda vse enostavno. Poiščete neobdelano oziroma obnove potrebno nepremičnino z dobro konstrukcijo, najamete nekaj dobrih delavcev, se posvetite oblikovanju notranjih prostorov in si naredite vizijo o barvah sten ter ostalem stavbnem pohištvu. Dom dobi takoj dvojno vrednost. Vendar realnosti ni tako enostavna. Na voljo vam dajemo nekaj vprašanj, na katera si je vredno odgovoriti preden se odločite investirati denar v nepremičnino za prenovo in prodajo.

Si lahko vse to privoščite?

Po posvetovanju z izkušenim inšpektorjem, pogodbenim gradbenim podjetjem za prenovo in posrednikom, ki bo poskrbel, da je prenova v skladu s tem kar znani kupci iščejo, je potrebno narediti še matematiko, torej nekaj izračunov. Zagotovo morate pri izračunu upoštevati ves material z 10% do 15% dodatkom zaradi nepredvidljivih presenečenj pri prenovi. Ko imate enkrat osnovno ceno za prenovo, morate le to primerjati z vašimi sredstvi. Ali imate potem dovolj sredstev za prenovo ali potrebujete (in lahko tudi dobite) kakšno posojilo ali kredit od banke.

Imate čas?

Tudi, če nameravate za prenovitvena dela najeti za to usposobljene mojstre, je za koordiniranje z njimi vseeno potrebnega veliko časa. Če ste se pravkar na sveže zaposlili ali če pričakujete naraščaj ali enostavno ne želite svojega časa predajati projektu, potem v tem trenutku takšen projekt še ni zrel za vas.

Imate potrebna znanja in sposobnosti?

Opraviti dela sami vam lahko prihrani precej denarja. Veliko prenovitvenih del, posebej kakšna manjša kozmetična dela v notranjosti niso tako zahteven projekt. Če pa so se vsa vaša srečanja z orodji končala na urgenci, bo bolje, da dela prepustite strokovnjakom.

Bi živeli na gradbišču?

Če opcije, da med tem, ko se dela opravljajo, živite nekje drugje nimate, potem se kar pripravite na dolgo trajajoča dela v vašem stanovanju ali hiši. Od začetka še sicer ne, ampak kaj hitro vas bodo zvoki kladiv in večjih orodij začeli motiti pri vsakdanjih opravilih.

Preden se podate v takšno investicijo se posvetujte s svojim nepremičninskim posrednikom. Naj vam RE/MAX-ov nepremičninski posrednik pomaga. Poiščite ga na www.re-max.si

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top