5 nasvetov za srečnejše leto 2021

Kako lahko vplivamo na svojo kakovost bivanja in kakovost bivanja svoje družine?

Tistim, ki ste si že ogledali z oskarjem nagrajeni italijanski film Življenje je lepo, je morda film odprl oči in pokazal, kako je naš pogled na svet pomemben za nas in za naše najbližje. Razmere, v katerih sta v taborišču živela oče in sin, so za nas nepredstavljive. Ker pa je oče resnične dogodke prikazal sinu iz popolnoma drugega vidika, kot igro, nam je pokazal, da si večinoma sami izberemo, kaj bomo označili kot dobro in kaj kot slabo. Kakšen je naš pogled na svet, je odvisno torej od nas samih.
Oglejmo si pet nasvetov:

1.Osredotočite se na tisto, kar lahko spremenite – od pritoževanja k dejanjem

Ste kdaj pomislili, koliko časa zapravimo za to, da razmišljamo in se pritožujemo glede stvari, ki jih ne moremo spremeniti? Dejstvo je, da tisto, nad čemer se pritožujemo, raste in se veča, ko mu posvečamo svojo energijo.
Najprej ločimo stvari, ki jih ne moremo spremeniti, od tistih, ki jih lahko. Nas moti razmetana klet? Pospravimo jo. Stanovanje, v katerem živimo? Preučimo svoje možnosti o selitvi. Otroci, ki ne pospravljajo za sabo? Določimo hišna pravila. Politika? Lahko naredimo kaj, da jo izboljšamo?
Danes, ko je na voljo internet, imamo veliko več možnosti, da najdemo rešitve, ali celo da tudi kot posamezniki spremenimo svet na bolje.

2. Spremenite osrednjo točko svojega bivalnega prostora

Osrednja točka domovanj je velikokrat televizija. Odločimo se, da televizija ne bo krojila naših misli, našega počutja in časa. Oblikujmo kotičke za aktivnosti, ki jih imamo radi: bralni kotiček, kotiček za poslušanje glasbe, igranje glasbila, slikanje, športni kotiček, kotiček za igranje družabnih iger (tega bodo otroci še najbolj veseli).

3. Energija iz narave

Odločite se, da je vsako vreme primerno za sprehod ali aktivnosti v naravi. Primerno se oblecite in se odpravite v naravo, preučujte njene lepote, se s sankami spustite po belih strminah ali si naberite energijo v družbi živali.

4. Ne obstanite – naše življenje je naravnano tako, da »status quo« ne obstaja. Človek napreduje ali nazaduje. Morda ste se odločili, da se prepustite dogodkom in toku življenja, tempu službe in vsakdanjih obveznosti. Običajno se temu težko izognemo, vendar pa smo lahko pozorni na to, da v vsaki aktivnosti, ki jo počnemo, poskušamo biti za odtenek drugačni ali da se iz nje skušamo kaj naučiti. Majhne spremembe lahko prinesejo velike rezultate.

5. Sreča je na poti, ne v cilju

Naša pot je vsak trenutek – vsak dan imamo možnost, da doživimo kaj lepega. Ne pozabimo na humor, zabavo, glasbo in ples. Privoščimo si majhen užitek in poiščimo nekaj pozitivnega v vsem, kar počnemo.
Če imamo otroke ali vnuke, bodimo igrivi v njihovi družbi. Pustimo jim, da nas pritegnejo k igri, norčijam in domišljiji.

In predvsem – ne skrbite. Leo Buscaglia je zapisal: »Skrb jutrišnjemu dnevu nikdar ne odvzame žalosti, temveč nas oropa radosti današnjega dne.»

Lepo pozdravljeni v novo leto!

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top