Kako je Brexit vplival na ceno hiš v Združenemu kraljestvu in na Irskem?

Nepremičninska mreža RE/MAX Evropa je opravila raziskavo kaj se je zgodilo z britanskim in evropskim stanovanjskim trgom od napovedi Brexita v letu 2016.

Leta 2016 je britanska vlada izvedla referendum “za ali brez”, ali bi zapustila ali ostala v Evropski uniji. Skoraj 52% jih je glasovalo za izstop iz EU in marca 2017 je bil določen datum za izstop iz EU marca 2019. Po podaljševanju roka je Združeno kraljestvo 31. januarja 2020 končno zapustilo EU s prehodnim obdobjem do konca leta 2020 za pogajanja o prihodnjih odnosih med Združenim kraljestvom in EU.

RE/MAX raziskava navaja, da je ta politična igra vplivala na trg nepremičnin v Veliki Britaniji in Severni Irski. Vsa negotovost, ki jo je povzročil Brexit je povzročila, da cene stanovanj v Angliji in na Severnem Irskem že nekaj časa padajo, medtem ko so na Škotskem in v Walesu cene stanovanj nihale. Cene stanovanj so se počasi začele stabilizirati šele sredi lanskega leta.

Šele po končni napovedi Združenega kraljestva in Severne Irske, da sta uradno zapustili EU, so se kupci in prodajalci počasi vrnili in trg je začel okrevati. Povpraševanje in cene so se spet začele povečevati in pričakovati je, da bo trg še naprej okreval. Ljudje bodo verjetno ponovno postali previdni proti koncu letošnjega leta, ko se približa rok za pogajanja, napovedujejo v RE/MAX Evropi.

Tudi cene stanovanj v Republiki Irski so se v letu 2019 močno upočasnile, vendar obstajajo znaki, da bo leto 2020 dobro leto za irsko gospodarstvo in tudi trg nepremičnin.

Nekateri menijo, da naj bi irski BDP narasel za več kot tri odstotke, pričakovati pa je, da se bo vlada osredotočila na vlaganje v infrastrukturo. Strokovnjaki tudi napovedujejo, da bo po Brexit-u naraščala potrošnja in povečanje naložb.

Z vidika vlagateljev so Brexit, populizem in trajajoče svetovne trgovinske vojne globalni povzročitelji politične nestabilnosti.
Vlagatelji imajo pomisleke glede gospodarstva v Veliki Britaniji in mislijo, da bo to vplivalo tudi na nepremičninsko panogo. Od leta 2016 se je veliko podjetij preselilo iz Velike Britanije v prid območjem, kot so Amsterdam, Dublin, Frankfurt, Luksemburg in Pariz.

Po poročanju PC študije o evropskem trgu nepremičnin z vidika vlagateljev velja, da vlagatelji Brexit dojemajo kot slabost, tako za nepremičninske trge v EU kot za Združeno kraljestvo in še posebej oklevajo glede vlaganja v Združeno kraljestvo.

Kaj je RE/MAX Evropa zaznala v tem času? Če pogledamo statistiko našega spletnega mesta iz Združenega kraljestva in Irske, lahko vidimo, da se je delež ogledov tujih državljanov na regionalnem spletnem mestu zmanjšal iz 38% v letu 2018 na 36% v letu 2019. Irska je skočila s 44% v letu 2018 na 59% v letu 2019. To je celo več kot v letu 2017, ko je bil obisk spletnega mesta s strani tujcev približno 53%.

Vir: Remax.eu

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top