Nepremičninski trg v prvem polletju 2020

Po najnovejših podatkih GURSA se je število nepremičninskih transakcij v prvem letošnjem polletju glede na leto 2019 v enakem obdobju dokaj zmanjšalo (cca 35-40%), pa se vendarle ni zmanjšalo tako drastično, kot je bilo glede na okoliščine morda pričakovati. V mesecu maju 2020, ko je vlada napovedala preklic epidemije in omilila »proti korona« ukrepe, se je promet na nepremičninskem trgu takoj povečal. Kot kaže, smo se za zdaj večji krizi nepremičninskega trga izognili, menijo na GURSU.

Na splošno so cene stanovanjskih nepremičnin, kljub velikemu dvomesečnemu upadu števila transakcij, še naprej rasle. Njihova statistična rast sicer ni presenetljiva. Podobnemu pojavu smo bili priča tudi leta 2008, ko je bil po nastopu krize nepremičninskega trga upad števila transakcij še precej večji, cene pa so prav tako zrasle.  V takih razmerah se namreč prodajajo le še »boljša« in že tako relativno dražja stanovanja, katerih cene pa se zaradi inercije trga še ne znižujejo. Opozoriti je treba, da gre del statističnega zvišanja povprečne cene na ravni države v prvem polletju 2020 tudi na račun večjega deleža Ljubljane, kjer so cene stanovanj najvišje, v skupnem številu transakcij s stanovanji.

Gibanje povprečnih cen rabljenih stanovanj - vir: GURS
Vir: GURS

Tudi v raziskavi RE/MAX Evrope, ki je raziskovala vpliv pandemije na evropski nepremičninski trg smo ugotovili, da je stanovanjski trg v primerjavi s poslovnimi nepremičninami razmeroma odporen na krizo. V Evropi povpraševanje po stanovanjih še naprej presega ponudbo nepremičnin.

Več o raziskavi RE/MAX EVROPE o vplivih COVIDA-19 na evropski nepremičninski trg, v kateri je sodelovalo več kot 2000 najboljših RE/MAX-ovih posrednikov in managerjev agencij iz 27 držav, si lahko preberete TUKAJ.

Končne ocene vpliva pomladanskih »proti korona« ukrepov bodo na GURSU lahko podali v jesenskem poročilu o nepremičninskem trgu, ko bodo podatki o prometu in cenah nepremičnin v prvem polletju letošnjega leta več ali manj dokončni.

Cene in lastnosti rabljenih stanovanj
Vir: GURS

Za nadaljnjo dejavnost trga in gibanje cen nepremičnin v letošnjem letu bodo odločilne gospodarske posledice epidemije in njihov vpliv na kupno moč prebivalstva. Vsekakor pa tudi nadaljnji potek epidemije, menijo na GURSU.

Vir: GURS

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top