Mirnski grad je dobil novega lastnika – speča lepotica se bo prebudila

IMG_5483-1.jpg

Ko smo v posredovanje pri prodaji prevzeli grad Mirna, si nismo predstavljali kako velik projekt nas čaka. S prvimi aktivnostmi so se pokazale obsežnosti te prodaje. V nedeljo, 21. junija 2020 pa smo opravili primopredajo gradu novemu lastniku. Neverjetni dan tako za dosedanja lastnika, kakor za nas in za celotno Mirno. Mirnski grad, ki se bohoti na vzpetini nad ribnikom na Mirni in hkrati velja za enega lepših in redkih obnovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na Slovenskem, je dobil novega lastnika.

Ključe je v imenu nove lastnice prevzel njen predstavnik g. Kailash Kokopelli.

Grad je kupila Mehičanka Tatiana Rodriguez Anderson, ki ima zraven mehiškega še ameriško državljanstvo. Na primopredaji ključev gospe žal ni bilo, zato je v njenem imenu ključe gradu prevzel njen predstavnik Kailash Kokopelli. Umetnik, glasbeni producent, glasbenik in vodja zvočne terapije je povedal, da je po vsem svetu iskal primeren prostor, kjer bi lahko izvajal svoje dejavnosti. Pred letom dni je tako zašel v Slovenijo in našel grad Mirna. Sam pravi, da jih je grad Mirna sam poklical, da nadaljuje delo Marka Marina, ki je bil vizionar. Gospod Kokopelli je na kratko predstavil tudi načrte, ki jih imajo v povezavi z gradom. Prva stvar, ki pa je v planu je, da bo svojo godbo in vizijo predstavil občanom.

Prejšnja lastnika Marija in Sergej Kerševan sta predala ključe.

Mirnski župan, Dušan Skerbiš je ob tem izrazil, da je zelo zadovoljen, da se je našel kupec, ki ima vizijo in program ter pripravljenost vlaganja v grad in sodelovanja z lokalno skupnostjo.

Mirnski grad je zrasel na območju nekdanjega halštatskega gradišča, najverjetneje je bil zgrajen proti koncu 11. stoletja, v pisnih virih pa je prvič omenjen leta 1165. Med drugo svetovno vojno so ga požgali, po vojni večkrat minirali in skoraj povsem porušili. Takega, v ruševinah, je leta 1962 v 99-letno uporabo dobil dr. Marko Marin, dolgoletni profesor za gledališko zgodovino na ljubljanski akademiji za radio, film in televizijo, doma iz Gabrovke. Obnovi tega gradu je posvetil pol stoletja svojega življenja, dela in ogromno denarja. V 90. letih prejšnjega stoletja je po t. i. Jazbinškovem zakonu postal tudi lastnik gradu, ki je kmalu dobil še eno ime – Speča lepotica. Ko je dr. Marin leta 2015 umrl, je Speča lepotica močno zaspala. Številni so mislili, da bo dr. Marin grad zapustil občini, a odločil se je drugače in lastnica je postala njegova polsestra, ki ga je v lanskem letu začela prodajati preko RE/MAX nepremičninske agencije.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top