V 5 korakih do popolne lokacije novega domovanja

Stanovanje ali hiša niso le štiri stene med katerimi živite, temveč kraj, ki ga imenujemo dom. Zato je potrebno njegovo lokacijo skrbno izbrati. Na kaj je ob tem potrebno paziti, pa preberite v nadaljevanju.

Lastniki lahko naredite zunanje in notranje spremembe v hiši ali stanovanju, a vseh lastnosti vaše nepremičnine žal ne morete spremeniti. Ena teh je lokacija, ki jo morate izbrati čim bolj premišljeno. Vzeti si morate čas, da jo raziščete in si zagotoviti, da ne bo prava le za določen trenutek, temveč tudi v prihodnje. Na kaj vse morate pri tem paziti, pa razkrivamo v naslednjih vrsticah.

1. Razmislite o tem, kakšno okolje vam ustreza: podeželsko, mestno ali predmestno

Ko ste se že odločili, kje želite biti, se morate še skrbno odločiti v kakšnem okolju si želite bivati. Podeželje vam bo zagotovilo mir in tišino, izziv pa lahko nastane pri dostopu do vsakodnevnih storitev in prevoza. Mestno okolje lahko predstavlja ravno nasproten izziv.

Alternativa enemu in drugemu pa je predmestje, kjer je prostora veliko, vseeno pa imate tudi dostop do vsega, kar potrebujete za nemoten vsakdan.

2. Raziščite soseščino

Različne soseske imajo različne kvalitete, ki so všeč različnim ljudem. Soseska, ki na papirju deluje popolna, morda v resnici to sploh ni. Zato je prav, da jo obiščete, da bi resnično občutili različne vidike le-te in si tako zagotovili, ali res ustreza vašim željam ali ne. Smiselno je tudi, da se skozi njo zapeljete ob različnih urah dneva, da vidite, koliko je prometa in kako bi znalo to vplivati na vaš vsakdan. Prav tako pa ne pozabite preveriti, kako se sosedje sporazumevajo med seboj. Pomembno je namreč, da dobite čim bolj natančno sliko soseščine tako po dnevi, kot tudi ponoči in da vam je ta tudi prijetna.

Vir: https://pixabay.com/

3. Preverite razdaljo do dela in šol

Lokacije, ki jih pogosto obiskujete, kot so delovno mesto, vrtec ali šola ter drugi vam pomembni objekti seveda morajo biti nekje v bližini vašega doma. Pomembno je, da se ob izbiranju doma pozanimate koliko so te lokacije oddaljene. To vam bo namreč olajšalo vsakdan in prihranilo kar nekaj slabe volje in časa. Daljši prevoz do omenjenih lokacij namreč prinaša dodatne stroške in zmanjša čas, ki bi ga lahko preživeli z bližnjimi.

4. Preverite, kako daleč boste od družine, prijateljev in aktivnosti ob prostem času.

Selitev bo lažja, če boste bližje ljudem, ki jih imate radi, kot so družina in prijatelji. Prav tako pa je smiselno, da so v bližini kraja, kjer bi radi živeli tudi lokacije za kvalitetno preživljanje prostega časa, kot so parki, gozdovi, fitnes centri, muzeji in druge stvari, ki so vam in vašim bližnjim pomembni.

5. Sledite svojim občutkom

Ko izbirate in spoznavate novo sosesko in morebitno novo domovanje, prisluhnite tudi svojim občutkom. Pozorni bodite na to, kaj občutite, ko se pripeljete v novo sosesko, ko prvič stopite skozi vrata hiše ali stanovanja, ki jo/ga želite kupiti, ter ko se spoznavate s prostori v njej/njem. Vas ob tem prevevajo pozitivni občutki, veselje in se z lahkoto vidite živeti v nekem okolju in objektu, ali ravno nasprotno – nimate najboljših občutkov, ste mrki, vse vas moti ali pa preprosto ne čutite nič vznemirjenja in posebnega? Vse to vam bo pomagalo pri tem, da se boste odločili res za pravo nepremično.

Vir: Shutterstock

In še: Ne pozabite spoznati sosede

Različne soseske privlačijo različne tipe ljudi, zato je smiselno, da spoznate ljudi, ki tam živijo in z njimi poklepetate. Tako se boste lažje odločili, ali vam soseska ustreza ter kako prijetni so ljudje, s katerimi se boste tam vsaki dan srečevali.

Vsekakor imejte v mislih, da z raziskovanjem okolice v kateri si želite živeti ni dobro hiteti. Pomembno je, da jo dobro preučite, saj boste morda tam preživeli dolga leta. Včasih vam pri tem raziskovanju še najbolje lahko pomaga dober nepremičninski agent, ki vam bo pomagal ne le s koristnimi nasveti, temveč tudi z izborom lokacije, primerne vašim željam in potrebam.

Po članku Choosing the perfect location in 5 steps, prevedla in priredila T. A.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top