Lastništvo doma: nakup ali gradnja?

Postati in biti lastnik svojega doma je vznemirljiva izkušnja. Pravzaprav je čarobno. Samo vprašajte vsakogar, ki je lastnik stanovanja. Kar se boste naučili, vas bo presenetilo in vzpodbudilo v akcijo.

Predstavljajte si tako; od prodajalca ste pravkar prejeli ključ vašega novega sanjskega doma. Vstavite ključ v ključavnico in ga obrnete. Vrata se gladko odpro. Vaše oči na hitro preletijo celotno dnevno sobo. O, ja! Pokimate z glavo, saj vam je všeč to kar vidite. Preplavljeni s čustvi se nekaj trenutkov sploh ne morete premakniti iz mesta. Vse to sprejemate, hkrati verjamete in ne verjamete, da se dejansko to dogaja. Končno globlje vdihnete in izdihnete, ter sprejmete, da je to v resnici vaš novi dom. Prispeli ste tja, kjer ste želeli biti.

Ali ni to res čaroben trenutek?

Torej, kako želite priti do tega čarobnega trenutka? Ali želite kupiti že zgrajeno hišo? Lahko se odločite za nakup povsem nove hiše. Lahko pa kupite rabljeno in jo malenkost tudi spremenite. Ali pa morda želite zgraditi hišo popolnoma po svoje, od temeljev do strehe?

Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo morda pomagali pri odločitvi:

IGRA ŠTEVILK

Že imate določen proračun ali oceno zneska, ki ga želite porabiti. Zdaj pa se vprašajte: kaj bo stalo več? Ali je to hiša, ki jo želite zgraditi od tal; zgrajena in rabljena hiša, ki jo boste morda želeli nadgraditi ali popraviti; ali pa je to čisto nova hiša, ki je bila zgrajena pred kratkim?

Ne pozabite, da za izgradnjo nove hiše morate najprej kupiti zemljišče. Upoštevajte stroške zemljišča, gradbenih materialov in delovne sile. Ko dodate vse te stroške, jih primerjajte s ceno popolnoma nove hiše ali rabljene hiše, vključno s stroški popravila – če obstajajo?

Ne glede na vašo odločitev upoštevajte finančne posledice, preden se odločite za nakup ali gradnjo.

ČAS

Kako hitro se želite preseliti v svojo novo hišo? Za gradnjo novega doma je potreben čas. Obdelava lastništva zemljišča terja določen čas. Pridobivanje potrebnih gradbenih dovoljenj lahko traja tudi nekaj še dodatnega časa. Nato se začne postopek gradnje, ki lahko traja tedne ali mesece. Ste pripravljeni čakati ves ta čas?

Če želite kupiti obstoječo hišo, razmislite, koliko časa boste potrebovali, da boste našli ravno tisto, ki ustreza vašim potrebam in spada v vaš cenovni razred.

PRILAGODITEV

Pogosto se ljudje odločijo za gradnjo lastnih hiš, da bi imeli svobodo pri projektiranju, kako zgradba na koncu izgleda. Želijo si prilagoditi vsak del hiše, od talnih oblog do barvnih shem do višine stropa, tako da ustrezajo njihovim željam. Je to tisto, kar želite; zgraditi svojo sanjsko hišo tako, kot ste si zamislili? Potem za vas nakup že zgrajene hiše ne pride v poštev.

KAKOVOST

Razmišljate o gradnji novega doma, namesto da bi kupili že zgrajeno, obstoječo hišo. Imate pravega izvajalca, ki vam bo zgradil spodobno hišo? Ali ste prepričani, da bo izdelava odlična? Ima izvajalec dobre ocene in dobre reference?

Kakšna zagotovila imate, da bodo materiali, ki bodo uporabljeni pri gradnji, najbolj kakovostni? Ali ne bi bilo bolje kupiti kakovostno obstoječo hišo, ki je bila dobro vzdrževana, ali celo povsem novo?

KAKŠNO JE VAŠE GRADBENO PODJETJE?

Če bi se odločili za povsem novo hišo, si zastavite preprosto vprašanje: Kako verodostojen je graditelj? Ali ste prepričani, da vam bo to gradbeno podjetje posredovalo takšno hišo, kot je bilo dogovorjeno, ali se boste pustili držati slamice, ko projekt ne bo potekal po načrtu?

KONČNA ODLOČITEV

Kupiti ali zgraditi nov dom ni lahka odločitev. Obe možnosti imata svoje prednosti in slabosti. Da pa boste lažje prišli do odločitve, ki ustreza vašim okoliščinam, morate opraviti veliko raziskav.

Odločite se lahko, da se boste posvetovali z uglednim nepremičninskim podjetjem, ki vas bo vodilo in vam pomagalo na poti do vašega lastništva. Ta odločitev vam bo dolgoročno prihranila čas in denar. Obrnite se na RE/MAX nepremičninskega svetovalca.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top