Pleskanje fasade na hiši – “DIY – Naredi sam” ali zaupaj strokovnjaku?

Je zunanji izgled vaše hiše v slabem stanju? Potem najbrž tudi že razmišljate o pleskanju ali najemu strokovnjaka za pleskanje.

Razmislite o možnosti »Naredi sam«, če:

• Vaš dom ni preveč zapleten

Hiše, ki ima stene preprostih oblik, kakor škatla ni težava prepleskati sam. Če pa imate na fasadi različne okraske, ter stene zaobljenih oblik, potem je to delo najbolje prepustiti profesionalcem.

• Orodja že imate

Če vam ni treba kupiti lestve, ščetk in vseh potrebnih materialov, je lahko najugodnejša pot DIY – »Naredi si sam«. Da bi bili prepričani, primerjajte ceno dodatnih stvari, ki jih boste morda potrebovali za najem ali nakup, s cenami nekaterih lokalnih podjetij, ki že imajo točno to, kar potrebujejo.

• Imate zanesljivo pomoč

Ni hujšega od tega, če se lotite zadeve sami in ugotovite, da vam bo prevelik zalogaj. V takšnem primeru je dobro imeti kakšno pomoč. Zagotovite si pomoč prijateljev, družine, morda je kdo že z izkušnjami pleskanje zunanjih sten.

Najem profesionalca, če:

• Vaš dom zahteva obsežna pripravljalna dela

Včasih je težava veliko večja od samo nanosa barve. Preglejte svoj dom za morebitno gnilobo, plesen ali luščenje za katero je potrebno veliko dodatne pozornosti, preden se prvi premaz sploh začne. Glede na resnost težave je morda najbolje zaupati profesionalcu.

• Vaš dom je bil zgrajen pred letom 1978

Če živite v starejšem domu, obstaja velika verjetnost, da nekatere že nanesene barve vsebujejo svinec. Ključnega pomena je, da svinčeno barvo varno odstranite in čeprav lahko to storite sami, bodo strokovnjaki dobrodošli in certificirani.

• Še nikoli niste pleskali

Če se vam celo notranje stene zdijo problematične za pleskanje, je morda bolje, če se pleskanja zunanjih sten hiše ne lotite sami.

• Ne poznate kako barve med seboj delujejo

Barva limone in oranžne ter rjavi odtenki, oh joj! Izkušeni strokovnjak bo imel mnenja o barvi in vrsti barve, kot nalašč za lastnike, ki razmišljajo o različnih barvnih kombinacijah.

• Fizično ne morete opraviti dela

Pleskanje celotne hiše je težko, fizično delo. Potrebna je precejšnja moč roke in zgornjega dela telesa, sposobnost vzpenjanja po lestvi navzgor in navzdol ter pogosto udobje z višino. Če na takšno delo niste pripravljeni, se raje obrnite na profesionalca.

Če se še vedno ne morete odločiti …
Nič ne bo narobe, če boste pridobili nekaj različnih ponudb profesionalcev in jih primerjali s stroški »Naredi sam« Morate pa upoštevati tudi čas, ki ga bi uporabili pri možnosti, da pleskate sami.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top