Ko nam virus kroji naše dni

V času, ko mesta in trgovine zapirajo svoja vrata, se nam odpira povsem nov pogled na svet. Kako čas sprememb izkoristimo, je odvisno od nas samih. Lahko vsakih nekaj minut spremljamo novice in se pritožujemo, lahko pa se odločimo, da bomo ta čas izkoristili. Za povezovanje z našo ožjo družino, za naše skrite hobije, za kreiranje načrtov za prihodnost …

Danes, ko imamo z novimi tehnologijami svet na dlani, se še bolj kot kadarkoli odpirajo vrata v druge svetove in nam dajejo možnost za naš osebni razvoj.

Kaj vse lahko počnemo od doma

Nekateri svetovni muzeji so otvorili vrata virtualnih galerij (več o tem preberite tukaj), nekateri naši igralci ponujajo ogled komedij preko spleta (komedijo Moj bodoči bivši mož najdete na YouTube-u), telovadite pa lahko istočasno z drugimi v živo, preko Facebook-a (npr. www.petielement.si) …

telovadba od doma
Photo by Form on Unsplash

Ta čas namenite temam, ki razširijo ali spreminjajo vaša prepričanja, poglejte dober dokumentarec, kot je npr. zelo popularen dokumentarec The game changers, ki je razdvojil strokovnjake s področja prehrane.

Vas mika, da bi vadili jogo in tako poskrbeli za psihofizično kondicijo? Na spletni strani Yoga with Adriene najdete brezplačen 30 dnevni joga izziv za začetnike. (https://yogawithadriene.com/free-yoga-videos/dedicate-a-30-day-yoga-journey/).

Podpirajmo tiste, ki jih trenutno najbolj potrebujemo

Za nekatere je ta čas lahko priložnost, medtem ko je za veliko drugih to čas požrtvovalnosti in strahu. Bodimo solidarni in dvigujmo zavest za vse tiste, ki potrebujejo našo podporo in hvaležnost, kot so zdravstveni delavci, trgovci in drugi, ki jih v tem času naša družba najbolj potrebuje. Pokličimo ljudi, ki so sami, vprašajmo jih, če kaj potrebujejo ali samo pokramljajmo z njimi.

Delam od doma

Smo v času, ko nam tehnologija omogoča, da smo lahko od doma še produktivnejši, od nas pa je odvisno, kako bomo razpolagali z našim časom. Tako kot imajo urnike sedaj naši otroci, ki se učijo od doma, tako si urnike naredimo tudi sami.

kako delati od doma
Photo by Djurdjica Boskovic on Unsplash

Ko delate na daljavo/od doma sledite tem smernicam:

 1. Vnaprej si določite dnevne cilje in aktivnosti
  Najprej si naredite seznam aktivnosti, ki jih v tem tednu morate narediti. Aktivnosti si razdelite na posamezne dni/sklope. Označite si prioritetne aktivnosti. Aktivnosti si napišite po vrsti in jih nato črtajte.
   
 2. Določite si čas za delo in čas za odmore
  Možgani potrebujejo dovolj pogoste odmore. Pri daljših delovnih ciklih potrebujemo daljši odmor, po krajših pa krajši odmor.
   
 3. Odmori naj bodo kakovostni
  Odmor izkoristimo tako, da si misli ter možgane »prevetrimo«. Takrat ne pregledujmo socialnih medijev ali e-pošte. Pogovarjamo se z ostalimi člani družine, si pripravimo malico ali napitek, gremo na krajši sprehod, postorimo kakšno gospodinjsko opravilo.
   
 4. Preprečite motnje
  Glede na to, da so morda člani družine in otroci sedaj doma z vami, se dogovorite, da boste iz delovne sobe prišli med odmori. Tudi otrokom naredite dnevni urnik, določite jim čas dela za šolo in učenja ter prosti čas. Izklopite si moteče dejavnike, kot so osebna socialna omrežja. Določite si, da boste dnevne novice spremljali ena do dvakrat dnevno.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top