Raziskava: RE/MAX EVROPA o vplivih COVIDA-19 na evropski nepremičninski trg

Avgust 2020: Pandemija koronavirusne bolezni COVID-19 je močno vplivala na gospodarske razmere po vsem svetu. V najnovejši raziskavi, ki jo je izvedla RE/MAX Evropa, je sodelovalo več kot 2000 najboljših RE/MAX-ovih posrednikov in managerjev agencij iz 27 držav. Vprašanja v raziskavi so se nanašala na vpliv pandemije na prodajo nepremičnin in na cene nepremičnin v Evropi. Za vpliv pandemije na slovenski nepremičninski trg je še preuranjeno govoriti, res pa je, da je naš trg precej odvisen od dogajanja v globalnem gospodarstvu.

COVID-19 in negotovost, ki jo je prinesel, sta v Evropi porodila mnoga vprašanja kaj se bo zgodilo z nepremičninskim trgom. Obstajajo strahovi pred gospodarsko recesijo, brezposelnost je v porastu.

Igor Horvat, direktor RE/MAX Slovenija

Igor Horvat, direktor RE/MAX Slovenija: »Čeprav naj bi COVID-19 negativno vplival na evropske nepremičninske trge, kaže, da je stanovanjski trg v primerjavi s poslovnimi nepremičninami razmeroma odporen na krizo. V Evropi povpraševanje po stanovanjih še naprej presega ponudbo nepremičnin.

Skupno pričakovanje je, da si večina evropskih držav do konca leta ne bo opomogla, vendar trenutno stanje ni tipičen gospodarski padec. Nepremičninski trg se je že večkrat izkazal za krizno odpornega in nepremičnine bodo še naprej dobra dolgoročna naložba, kot so bile doslej.

Ljudje, ki bodo obdržali stabilnost in službe, bodo postali še aktivnejši pri nakupih, predvsem na stanovanjskem delu.
Menim, da se bo šele jeseni razkrilo, kakšne posledice ima epidemija oziroma trenutne razmere na povpraševanje in ponudbo ter s tem na cene nepremičnin.
Nikakor pa ne smemo zanemariti dejstev, da so banke poslale v obtok velike količine denarja za reševanje posledic zdravstvene krize, da Slovenci hranimo na bankah skoraj 22 milijard evrov in da danes veliko razmišljamo o vrednosti denarja. Donosi od bančnih vlog so minimalni, vrednosti delnic pa so nepredvidljive, zato so naložbe v nepremičnine danes postale alternativa finančnim naložbam in klasičnim oblikam varčevanja. Menim, da bo morebitni padec cen nevtraliziran predvsem zaradi nakupov naložbenih nepremičnin, ki postaja v zadnjem času tudi v Sloveniji ena od vedno bolj zanimivih oblik plemenitenja premoženja posameznikov. To so nepremičnine, ki jih ne kupimo za lastno uporabo, ampak za oddajanje v najem z namenom zagotavljanja večjih donosov, kot nam jih nudi varčevanje na banki, nakup delnic ali druge aktualne oblike varčevanja.«

Trg stanovanjskih nepremičnin je trenutno odpornejši od poslovnega sektorja. Posredniki iz Evrope predvidevajo, da bodo cene v tem segmentu povprečno upadle za 5–10 %, stanovanja v mestnih območjih pa bodo bolj prizadeta kot družinske hiše.

V Nemčiji mnogi predvidevajo 10-odstotno zvišanje cen stanovanj v urbanih območjih, na podeželju pa sprememb ne pričakujejo. Francija, Finska, Nizozemska, Turčija in Češka prav tako pričakujejo manjše zvišanje cen hiš, tako v mestnih kot na podeželskih območjih.

Odziv ankete kaže manj optimizma za poslovni sektor. Začasna ustavitev gospodarstva, upad turizma in povečan prehod k delu od doma so na ta sektor močno vplivali. Raziskava kaže, da posredniki v tem segmentu predvidevajo 20 % manj transakcij in padec cen med 10 in 20 % (najemnina in prodaja).

Večina držav napoveduje padec cen med 10 in 20 % (najem in prodaja); Portugalska, Španija, Poljska, Italija in Grčija pa pričakujejo znižanje do 20 %. Najbolj bo prizadet hotelski, gostinski in maloprodajni sektor, kjer večina držav napoveduje padec cen. Na področju investicijskih nepremičnin za gradnjo pa Češka, Poljska, Nemčija, Švica, Izrael, Romunija, Slovaška, Turčija in Nizozemska načrtujejo zvišanje cen.

Boris Tuma iz agencije RE/MAX Commercial pričakuje, da bo pri poslovnih nepremičninah večje povpraševanje po industrijskih prostorih oziroma skladiščih zaradi pospešene rasti spletne prodaje, ki se bo nadaljevala tudi v prihodnje. Povečala se bo potreba po dodatnih skladiščnih prostorih, še posebej to velja za klimatizirana skladišča za živila in zdravila. Potreba se bo verjetno tudi povečala za manjša skladišča, bližje potrošnikom. Potreba po poslovnih prostorih se bo začela zmanjševati, saj je po nekaterih ocenah namreč že sedaj v povprečju 40 odstotkov pisarniških prostorov v podjetjih nezasedenih oziroma neizkoriščenih.

»Prehitro je napovedovati, kdaj se bo trg nepremičnin v Evropi vrnil na raven pred COVIDOM-19, zlasti zato, ker se položaj razlikuje od države do države. Kljub temu, da cene nepremičnin ponekod padajo, padca cen v Sloveniji trenutno še ni zaznati. Nepremičnina še naprej ostaja varna naložba z dobrim donosom,« dodaja Igor Horvat.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top