Kako okrasiti dom za praznične dni

Prihaja najbolj bleščeč in svečan del leta, ko si tudi naš dom zasluži, da zažari in nam dodatno polepša bivanje, in ni treba veliko, da praznični čas pride do izraza.

Okrasje iz narave

Narava vam ponuja malo morje okraskov, le ozreti se morate okoli sebe – storžki, veje iglavcev in dreves, bršljan, raznorazni plodovi in še bi lahko naštevali. Uporabite jih lahko samostojno ali v kombinaciji, za piko na i pa jim lahko dodate kakšno barvno kroglico ali dve ali jih poživite z lučkami. Takšna okrasitev bo zagotovo dala vašemu domu posebno toplino in ga napolnila z vonjem po naravi.  

Photo by NeONBRAND on Unsplash
Fotografija: NeONBRAND na Unsplash

Naravno novoletno drevesce namesto plastičnega

V zadnjih letih se trend novoletnih dreves vse bolj vrača nazaj k naravi. Naravne jelke, tako vse bolj zamenjujejo plastična drevesa, so bolj hvaležne do narave, poleg tega pa doma napolnijo s posebnim vonjem po smrečju, ki pričara posebno božično noto. Da ste ob tem tudi čim bolj naravi prijazni, lahko uporabite jelko v loncu, ki jo najamete na spletni strani www.zeleno-drevo.si Poleg jelke lahko izbirate še med skoraj dvesto drugimi prazničnimi drevesci, ki vam jih dostavijo na dom ali v pisarno. Drevo ostane z vami čez praznike, po koncu praznikov pa ga pridejo iskati in posadijo nazaj v naravo. Če pa imate prostor na vašem dvorišču, ga lahko posadite tudi tam. 

Fotografija: Toa Heftiba na Unsplash

Naj lučke razsvetlijo vaš dom

Nič ne naredi prostora bolj udobnega kot prijetna svetloba majhnih lučk, s katerimi običajno okrasimo novoletno drevesce. A tokrat jih namesto na drevesce, namestite na vhodna vrata, na steno nad kavčem ali na katero od polic v dnevni sobi in presenečeni boste, kako veliko spremembo bodo vnesle v prostor, kjer jih boste namestili.

Fotografija: Joanna Kosinska na Unsplash

Sveče ustvarijo toplino

Sveče so najlažji način, da v dom vnesete toplino in praznično vzdušje. A namesto ene, jih zberite skupaj več, razporedite jih na krožnike in postavite na različne površine – na mizo, polico, omaro in še kam. Če želite, da bi v vašem domu obenem tudi prijetno dišalo, pa izberite sveče z vonjem, ki vas spominja na praznike.

Manj je več

Vsekakor z okraski ni potrebno pretiravati, da bi prostor izgledal praznično. Včasih so za poživitev prostora dovolj že manjši okraski kot so barvne kroglice nanizane na trak, venčki, pobarvani storži, morda lučke ali smrekove vejice z okraski. Če temu dodate še sveče, prijeten vonj in praznično obarvano glasbo, ste zmagali.

Božična zvočna kulisa

Pesmi, ki bi opevale zimo, božič, darila in poljube pod omelom, je neskončno. Naredite si seznam božičnih pesmi, ki spodbujajo dobro energijo, ljubezen in veselje, tudi če niso zgolj božične. Zvočna kulisa, ki jo po glasnosti prilagajte razpoloženju, doda piko na i božičnemu vzdušju.

Dobrote na mizi

Fotografija: Monika Grabkowska na Unsplash

Hrana na mizi vedno pričara vzdušje, božič ni nobena izjema, res pa je, da vse hrane ne morete imeti ves čas na mizi, zato pa se vedno najde prostor za kakšne slastne piškote, ki vabijo iz posebnih škatel in posod; za okusne bombone, ki skoraj nadomestijo kos tortice; za suho sadje ter seveda za potico, ki kraljuje na mizi.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top