Rast cen hiš se je v 1.polovici 2019 umirila

Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je po pospešeni rasti v prvi polovici leta 2018 umirila. Tako so v prvi polovici letošnjega leta cene stanovanj in hiš na ravni države kazale trend stagnacije.

Fotografija Brandon Griggs na Unsplash.

Cene stanovanj v državi so se v povprečju že skoraj povsem približale rekordnim iz leta 2008, medtem ko cene hiš za rekordnimi še precej zaostajajo. Rekordne cene hiš niso bile presežene še nikjer.

Po obratu cen stanovanjskih nepremičnin v prvi polovici leta 2015 so se cene stanovanjskih hiš v Sloveniji gibale podobno kot cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah, le da so rasle nekoliko počasneje. Najbolj so cene hiš zrasle v prvi polovici leta 2018. V prvi polovici letošnjega leta so tudi cene hiš, tako kot cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah, kazale trend umirjanja rasti.

Kljub zmernemu trendu upadanja števila sklenjenih kupoprodajnih poslov, ki smo mu priča od prve polovice leta 2017, je ostal slovenski nepremičninski trg razmeroma dejaven tudi v prvi polovici letošnjega leta in zaenkrat ne kaže kakršnihkoli znakov krize.

Povprečna cena hiše s pripadajočim zemljiščem je bila v prvi polovici letošnjega leta še vedno za slabih 12 odstotkov nižja kot leta 2008, ko so bile cene nepremičnin rekordne. V prvi polovici leta 2019 so se v primerjavi z letom 2008, glede na srednje leto zgraditve, prodajale za 7 let starejše hiše. V povprečju so bile hiše za skoraj 30 kvadratnih metrov večje, medtem ko je bilo pripadajoče zemljišče v povprečju manjše za 140 kvadratnih metrov.

Na območjih Obale brez Kopra, Maribora in Celja je dejavnost trga hiš bistveno manjša kot v Ljubljani in Okolici Ljubljane. Vsem obravnavanim območjem pa je skupno, da je bil v obdobju od leta 2015 prisoten bolj ali manj močan trend rasti cen hiš, in da rekordne cene iz leta 2008 še zdaleč niso dosežene. Kar jasno kaže, kako velik je bil padec cen hiš na urbanih območjih v obdobju od leta 2009 do 2015.

Fotografija Bernard Hermant na Unsplash.

Za razliko od Ljubljane in okoliških krajev, cene hiš v Mariboru in Celju še vedno kažejo zmeren trend rasti.

In glede na to, da je tudi v ZDA prodaja rabljenih stanovanj in hiš oktobra v primerjavi s septembrom narasla za 1,9 odstotka na letno prilagojeno raven 5,46 milijona, kar je objavilo ameriško združenje nepremičninskih posrednikov, tudi v ZDA ne zaznavajo večjih sprememb.

Vir: GURS, STA

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top