Materiali in teksture v sodobnem domu

Naročnik si je v hiši sredi Ljubljane zaželel sodoben minimalističen interjer z uporabo novih materialov in raznolikih tekstur. Projekt je zaupal arhitektkama Marjetki Lužovec Hrvatin in Mateji Lužovec iz biroja Detajl in celota, ki sta poskrbeli za celostno podobo interjerja in dveh atrijev.

»Ker je bila hiša izvedena po standardih pasivne gradnje in je bila zgrajena do tretje gradbene faze (zasnovali so jo arhitekti Tadej Glažar, Arne Vehovar in Emmanuel Osei-Lartey), sva imeli na voljo še vse možnosti za uresničitev lastnih idej in sva poskrbeli za celostno podobo interjerja in atrijev,« pove arhitektka Mateja Lužovec.

Hiša je zasnovana v treh etažah – v kleti so servisni prostori (45 m2), v pritličju so wellness, prostor za druženje in garaža (165 m2), v nadstropju pa so vsi bivalni prostori (170 m2) z dodatkom 40 m2 terasne površine.

Osrednji bivalni prostor – dnevno sobo in tudi druge prostore zaznamuje sodoben interjer. Gre za preplet topline hrastovega lesa in bakrenih elementov, prosojnosti toniranega stekla, strukturiranega betona in sodobnih materialov, kot so smolnate stene, ter posebne obdelave sten in pohištva ter črne in bele barve. Umirjeni, zemeljski toni ustvarijo prijeten prostor za bivanje.

Minimalizem se kaže v izčiščenih detajlih, skritih vratih in shranjevalnih površinah ter vrtljivih hrastovih panelih, ki dnevno-bivalni del vizualno delijo od prostora za branje. V bralnem delu so v osrednjo steno elegantno skrite knjižne omare. Prostor je zmehčan z do tal padajočimi zavesami.

V kuhinji, ki se nadaljuje v jedilnico, so unikatno oblikovali motiv za potisk na frontah kuhinjskih omar. Interjer je poln zanimivih detajlov: od izbora posebnih svetil do posameznih okrasnih kosov.

Terasa s kombinacijo naravnih materialov, sodobne tehnologije in estetike stanovalcem ponuja zavidljivo udobje bivanja. Naročnik bo v prihodnosti na teraso vnesel tudi manjše drevo, ki bo v interjer vneslo pridih narave.

Arhitektki sta želeli, da osrednja stena hiše izstopa s svojo zanimivostjo; da je protiutež velikim steklenim površinam oziroma oknom. Zato so se z naročnikom odločili, da notranjo steno obdelajo s posebno tehniko, na drugi strani te sredinske stene, kjer so kopalnice, pa so na steno nanesli smolnate obloge.

Spalnica je z umirjenimi toni in malo kosi pohištva prostor sprostitve. Stranice in vzglavje zakonske postelje so oblazinjeni in oblečeni v usnje, kar zagotavlja udobje in preprečuje morebitne odrgnine ali udarce ob robovih postelje. Preproga, ki sega izpod postelje, prinaša mehak in topel dotik stopal.

Wellness s finsko in turško savno ter notranjim bazenom je prava sprostitvena oaza v objemu doma. V biroju so unikatno oblikovali motive za potisk panelov ob bazenu, zasnovali so notranja drsna vrata in fiksne panele iz letvic masivne hrastovine. Z ogledalom, ki so ga postavili za hrastove letvice, so ustvarili vtis transparentnosti in nadaljevanja oziroma povečanja prostora. Drsna vrata delujejo hkrati toplo in lahkotno.

Minimalistično zasnovane konzolne hrastove stopnice so nevidno vpete v steno. Ustvarjajo občutek lebdenja in v prostor prinašajo lahkotnost.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top