7 nasvetov za preurejanje manjšega doma

Velikokrat je posledična odločitev bivanja v premajhnem domu, selitev v večji dom. Vendar ni nujno, da je temu tako. Vsak majhen dom se lahko z nekaj triki in idejami preuredi v še kako prostornega. Povprašali smo nekaj znanih arhitektov sveta kako oni svetujejo svojim strankam, ki imajo željo preurediti svoj dom, ki je na primer manjši od 45 m2. Vse je seveda odvisno od tega kaj imate na voljo tudi v višino in od samih napeljav v prostoru. Vendar nič ni nerešljivega, pravijo.

Photo by Emily Minton Redfield
Fotografija: Emily Minton Redfield

Poglejmo nekaj nasvetov, katerih ne spreglejte, če se odločate za prenovo vašega manjšega kotička.

1. Funkcionalnost naj bo na prvem mestu

Najprej je potrebno preveriti prostorske potrebe in način uporabe svojega doma. Kakšen je vaš življenjski slog, ali se radi zabavate ali potrebujete prostor za domačo pisarno. Na podlagi tega boste lažje dognali kaj si v bistvu v vašem domu želite.

Če je vaš cilj, da gostite goste čez noč, je pomembno, da je hiša preurejena tako, da lahko sprejme vaše prijatelje. Potrebno je preveriti kakšne so možnosti izdelave spalnega podstrešja, če vam podstrešje hiše in višji strop to omogočajo. V poštev pa lahko pride tudi kakšen raztegljiv kavč. Lahko pa si omislite tudi pisarniški prostor na podstrešju.

Fotografirala avtorica Lincoln Barbour Jessica Helgerson Interior Design

2. Izkoristite prostor za vgradno shrambo

Definitivno poskrbite za vgrajene prostore za shranjevanje kjerkoli to le lahko. Izkoristite lahko vsak prostor, tudi prostor nad kuhinjsko napo. Na sliki so arhitekti poskrbeli, da so kuhinjsko napo lepo oblekli v ročno izdelano kuhinjsko omarico, katero lahko lastniki izkoristijo za shranjevanje začimb.

Photo by Lincoln Barbour courtesy Jessica Helgerson Interior Design
Fotografije: Lincoln Barbour courtesy Jessica Helgerson Interior Design

Zagotovo lahko tudi izkoristite prostor pod kavčem. Lahko kupite tudi kavč s prostorom za shranjevanje, saj se tako lahko izkoristi drugače neizkoriščen prostor. Prav tako se lahko dno postelje v spalnici spremeni v prostor za shranjevanje. V kopalnici razmislite o kakšni dodatni shrambi za kopalniške brisače in vašo kozmetiko. Stene lahko tudi izkoristite v višino, saj si za višje police omislite kakšno manjšo lestev.  

3. Osvobodite tla in tloris

Arhitekti, ki opremljajo in preurejajo manjše prostore se skušajo izogniti temu, da bi obremenili talni prostor z omarami. Saj je omejeni tloris še kako pomemben za normalen obtok hoje skozi stanovanje oz. po hiši. Ena opcija je, da naredite vgradne kavče oz. postelje v dnevni sobi. Vgradni kavči postanejo del prostora in dajejo tudi občutek večje odprtosti samega prostora. Okenske police lahko spustite nižje in zamenjate okna z večjimi. S tem v prostor spustite tudi več svetlobe.

Photo by Lincoln Barbour courtesy Jessica Helgerson Interior Design
Fotografija: Lincoln Barbour courtesy Jessica Helgerson Interior Design

4. Svetloba je pomembna

Kot smo že prej omenili je znižanje okenske police in vgradnja večjih oken pomembna, da v prostor spustite več svetlobe. Tako lahko sedite na kavču in odprete okna, ki so večja ter imate tako tudi občutek, da sedite na kavču nekje zunaj. Nizko okno je lahko tudi zabavno vstopno in izstopno mesto za otroke.

Fotografija: Lincoln Barbour courtesy Jessica Helgerson Interior Design
Fotografija: Lincoln Barbour courtesy Jessica Helgerson Interior Design

5. Različne višine stropa

Če imate stanovanje ali hišo z višjim stropom, se lahko poigrate tudi s stropom. Nekako vseeno poskusite ohraniti v redu razmerje, torej višino stropa in na dodaten strop naredite spalni kotiček.

6. Uredite stvari

“Dobro premislite o vsakem predmetu, bolj kot kadarkoli prej. Vprašajte se, ali je lep? Je uporaben?” Če predmetov že dlje časa niste uporabljali ali če sploh niste vedeli, da jih imate, potem jih zagotovo tudi v prihodnje ne boste pogrešali. Vsaka prenova ali selitev je zagotovo trenutek oz. čas, da se znebimo nepotrebnih stvari, ki nam polnijo naše domove in po nepotrebnem zavzemajo prostor, ki ga še kako potrebujemo.

7. Naj bo dom prilagojen vam

Veliko ljudi se ustavi pri vprašanju barv svojega doma, notranjih sten, prostorov. Kakšno barvo si želite v prostoru naj bo odvisno samo od vas. Vi boste v tistem prostoru preživeli največ časa. Zagotovo vam lahko kakšni arhitekti ali designerji svetujejo, vendar boste na koncu vi tisti, ki boste živeli v vašem domu. Naredite svoj dom takšen, da boste ob pogledu na vsak kotiček uživali in se počutili varno in pomirjeno.

Če se niste odločili za preureditev vašega pretesnega doma, pa se obrnite na naše nepremičninske svetovalce in skupaj vam bodo pomagali najti vaš večji novi dom. Poiščite svojega lokalnega REMAX Nepremičninskega svetovalca.

Naslovna fotografija: Emily Minton Redfield

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top