Brezplačni seminarji za prodajalce nepremičnin

RE/MAX tudi v Sloveniji pričenja z izobraževalnimi seminarji za prodajalce nepremičnin. V tujini so ti seminarji naleteli na zelo dober odziv in odločili smo se, da jih bomo začeli promovirati in izvajati tudi po RE/MAX agencijah v Sloveniji. Na ta način se bodo prodajalci lahko bolj kvalitetno odločali o prodaji svoje nepremičnine. Odločitev ali jo bodo prodajali sami, ali pa bodo prodajo zaupali strokovnjakom, bo mogoče nekoliko lažja.

Ugotavljamo namreč, da prodajalci zelo malo vedo o tem, kako je treba nepremičnino pripraviti na prodajo, kako postaviti pravo ceno, nepremičnino pravilno predstaviti in seveda, kako se pogajati s potencialnim kupcem. Prodajalci torej slabo poznajo delo nepremičninskih posrednikov oziroma svetovalcev, zato jim želimo predstaviti naše delo in kaj vse je potrebno vedeti, da se celotna prodaja izpelje v korist vseh udeleženih strank.

Ste-Pripravljeni-na-prodajo-svojega-doma

Delo nepremičninskega posrednika je dandanes prav gotovo izredno kompleksno in raznoliko, vsekakor pa s strani potencialnih uporabnikov storitev še premalo poznano in cenjeno. Za opravljanje svojega dela mora posrednik obvladati izredno široka strokovna znanja, hkrati pa vedeti veliko tudi o psihologiji in delu z ljudmi. Prodaja in nakup nepremičnin danes ni več enostavno opravilo, česar se vse bolj zavedajo tudi uporabniki teh storitev, ki se na posrednike obračajo s številnimi vprašanji. S pravimi odgovori na ta vprašanja lahko sčasoma ljudem približajo vsebino in pomen dela, ki ga posredniki opravljajo, ter kako jim lahko pri številnih pasteh, nevarnostih in nepoznavanju posameznih področij pomagajo.

Prav gotovo je eno izmed najpogostejših vprašanj, ki ga posredniki dobivajo od prodajalcev, vprašanje, koliko je resnično vredna nepremičnina, ki jo želijo prodati. Prodajalci se še kako zavedajo, da posredniki zelo dobro poznajo tržišče in znajo oceniti primerno vrednost nepremičnine, ki jo dobijo v prodajo. Danes je namreč zelo pomembno, da ima nepremičnina, ki pride na trg, pravo oglaševano ceno, saj se le na tak način lahko v poplavi nepremičnin na trgu pravilno umesti in vzbudi zanimanje potencialnih kupcev. V nasprotnem primeru taka nepremičnina samo pomaga pri prodaji drugih nepremičnin, ki imajo bolj primerno oglaševano ceno.

seminar-events1

Drugo vprašanje, ki velikokrat muči prodajalce nepremičnin, je vprašanje, kako je z davki in kako jih pravilno izračunati, da ne plačamo preveč. Poleg 2-odstotnega davka na prenos lastništva ali DDV-ja v primeru novogradenj, je najbolj vroča tema prav gotovo davek na kapitalski dobiček. Pomembno je vedeti, kdaj ga je potrebno plačati, na kakšen način ga pravilno izračunati, kakšne so možne olajšave in v kakšnem primeru so upravičeni do oprostitve. Vse to so vse vprašanja, ki si jih prodajalci zastavljajo, v določenih primerih pa jih posredniki na ta vprašanja celo opozorijo, saj se svojih obveznosti večkrat niti ne zavedajo.

Stranke dandanes tudi pričakujejo tudi pravilno predstavitev svoje nepremičnine in profesionalen pristop, kar se tiče opisa in fotografij. Prav na tem področju bo potrebno še veliko postoriti, saj je splošno znano, da nepremičnina s privlačnimi fotografijami in profesionalno predstavitvijo vzbudi veliko več zanimanja kot nepremičnina s skromnim opisom in nekvalitetnimi fotografijami. Tudi kvalitetni predstavitveni video danes vedno pogosteje pomaga pravilno predstaviti nepremičnino, ki je predmet prodaje.

Prav gotovo je pomemben del tudi zaključevanje transakcije in pomoč pri pogajanjih. Do katere mere spustiti ceno, da se bo nepremičnina prodala in prodajalec na koncu ne bo imel grenkega priokusa, da je popustil preveč. Velikokrat lahko pomoč posrednika pri pogajanjih pomaga pri iskanju tega ravnotežja in uspešnem zaključevanju prodaje.

In ne nazadnje se zadnje čase postavljajo tudi vprašanja kako je z energetskimi izkaznicami. Kdaj pri prodaji nepremičnine potrebujemo energetsko izkaznico oziroma za katere nepremičnine jo potrebujemo? Kako je z oglaševanjem? Kakšne so kazni v primeru kršitev? Energetski zakon (EZ) je določil skrajne datume za uvedbo energetskih izkaznic, ki so po preteku prehodnega obdobja, z letošnjim letom, postale obvezne, tako da je potrebno podatke iz EI navesti že pri oglaševanju.

Glede na številne in pogoste spremembe zakonodaje morajo biti nepremičninski posredniki ves čas na tekočem s spremembami, da lahko postrežejo svojim strankam s pravimi odgovori. To je le nekaj najpogostejših vprašanj in področij, kjer lahko prodajalcem pomaga nepremičninski posrednik. Na žalost je v Sloveniji odstotek ljudi, ki se pri prodaji ali nakupu poslužujejo storitev nepremičninskega posredovanja, še vedno nizek, se pa opaža trend rasti in k temu lahko zagotovo veliko pripomore poznavanje dela nepremičninskega posrednika, predvsem pa, kako lahko pripomore k varnemu in ugodnemu nakupu oziroma prodaji nepremičnine. Pri tem namreč gre velikokrat za najpomembnejšo odločitev posameznika tako v finančnem kot tudi na čustvenem področju in je zagotovo ne gre jemati zlahka.

Za prijave na brezplačni seminar pošljite sporočilo na info@re-max.si.

Tanja Tučič
Vodja agencije RE/MAX Poetovio

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top