Pomembni datumi v primeru oddajanja nepremičnin pravnim in fizičnim osebam!

Pomemben datum za fizične osebe, ki oddajajo premoženje v najem poslovnim subjektom, če želijo uveljavljati dejanske stroške vzdrževanja premoženja, je že mimo. Zahtevek za uveljavljanje dejanskih stroškov so morale takšne fizične osebe vložiti do srede, 15. januarja.

pomemben datum oddajanja nepremičnin pravnim osebam

Tiste fizične osebe, ki oddajajo svoje premoženje v najem drugi fizični osebi, imajo medtem še kar nekaj časa. Rok za oddajo napovedi in za uveljavljanje morebitnih dejanskih stroškov se namreč izteče 28. februarja.

Fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti, oddajajo pa svoje premoženje v najem drugi fizični osebi ali tuji pravni osebi, morajo Fursu posredovati napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem najpozneje do 28. februarja tekočega leta za preteklo leto.

Posameznikom, ki oddajajo svoje premoženje v najem poslovnemu subjektu s sedežem v Sloveniji, fizični osebi, ki opravlja dejavnost, oz. plačniku davka, pa napovedi ni treba oddajati. Izračun in plačilo dohodnine namreč opravi plačnik davka. Lahko pa najemodajalec uveljavlja dejanske stroške od dohodka iz oddajanja premoženja v najem in v tem primeru mora zahtevek vložiti do 15. januarja tekočega leta za preteklo leto.

Namesto dejanskih stroškov lahko zavezanec uveljavlja tudi normirane stroške. Davčna osnova se nato izračuna iz dohodka iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšanega za stroške, ter obdavči s 25 odstotki. Takšna je bila stopnja davka do lani, z letom 2020 pa se je zvišala na 27,5 odstotka.

Vir: STA.si

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top