Kako prihraniti pri stroških?

Z upoštevanjem nasvetov strokovnjakov si zmanjšajte mesečne račune stroškov.

V naši ekološko ozaveščeni (in denarno zavedni) dobi res ni opravičila za zapravljanje energije doma. Na voljo vam dajemo več kot deset izjemno preprostih in majhnih korakov, da zmanjšate porabo energetskih virov in tako posledično zmanjšate svoje račune stroškov.

Energetska optimizacija je vsekakor kaj več kakor pa nakup novega hladilnika z visokim energetskim razredom.

Obstaja veliko majhnih sprememb, ki jih ljudje lahko naredimo za izboljšanje energetske učinkovitosti svojih domov. Vse te spremembe pa pomenijo znatno manjše račune za energijo in manjši okolijski odtis.

Zamenjajte žarnice

Tipično gospodinjstvo porabi od 5 do 10 odstotkov svojega energetskega proračuna samo za razsvetljavo. Žarnice z žarilno nitko vsekakor oddajajo lep domač in topel sijaj, vendar se le 5 odstotkov njihove porabe energije pretvori v svetlobo. Po drugi strani so današnje LED diode v povprečju 85 odstotkov učinkovitejše od žarnic z žarilno nitko.

Zamenjava žarnic s svetlečimi žarnicami s toplo barvo pomeni prihranek do 90 EUR na leto za stroške energije. Prodaja LED svetil bi se naj do leta 2030 povečala za 80 odstotkov. Na podlagi raziskave v Ameriki so ugotovili, da bi to pri njih pomenilo kar 26 milijard dolarjev letno prihranka za porabo električne energije za razsvetljavo.

Odklopite energijske vampirje

Ali ste vedeli, da tudi potem, ko je vaš mobilni telefon popolnoma napolnjen ter še zmeraj vključen v napajanje, črpa napajanje iz omrežja? Enako je s prenosnikom, televizorjem, glasbenim stolpom, igralno konzolo in katerokoli drugo elektronsko napravo. Te naprave, ki so še vedno priključene v napajanje, črpajo nepotrebno energijo, ki se sčasoma lahko izjemno poveča.

Fotografija: Andreas HaslingerUnsplash

Navadite se, da napravo potem, ko je popolnoma napolnjena izključite iz električnega omrežja. Tako pa naredite tudi z napravami, ki nimajo lastnega napajanja, vključite jih, ko jih boste dejansko uporabljali in izključite iz vtičnice, ko jih ne uporabljate več. Sliši se nemogoče, vendar se vam bo poznalo na računu za električno energijo.

Zaprite okna

Najbrž mislite, da o tem sploh ni potrebno govoriti, vendar bi bili presenečeni koliko ljudi se pozimi pritožuje nad prepihom in netesnenjem oken, ko pa jih obiščete pa ugotovite, da imajo skozi okno napeljano kabel za lučke ali pa imajo zares slaba tesnila okrog oken. Enako je poleti, kadar si stanovanje hladite s klima napravo. Če boste imeli odprta okna ali vam ne tesnijo dobro, lahko klima napravo postavite kar na dvorišče in tako hladite zunanji zrak. Dosegli boste enako.

Dodajanje tesnilnega traku na okna je odlična rešitev, ki je tudi izjemno poceni način, da ohranite notranjo temperaturo takšno, kot želite, da je.

Namestite samodejni termostat

Z letnimi stroški ogrevanja in hlajenja lahko prihranite kar 10 odstotkov z uporabo samodejnega termostata. Še posebej, če živite v izjemno vročem ali hladnem podnebju, lahko namestitev samodejnega termostata močno spremeni račun, ne da bi pri tem žrtvovali udobje.

Fotografija: Dan LeFebvreUnsplash

Programirani termostati lahko stanejo manj kot 30 Evrov. Pametni termostati višjega razreda, kot sta Nest ali Ecobee, se lahko celo naučijo vaših želja in vedenja, samodejno izklopijo vaš sistem, ko ste zunaj hiše ali na dopustu.

Zračno zatesnite svoje podstrešje in klet

Za večjo naložbo velja zračna zatesnitev podstrešja ali/in kleti. Še posebej je to pomembno, če je bila hiša zgrajena pred drugo svetovno vojno, saj se pri tistih pojavlja veliko uhajanja.

To je delno zato, ker so na teh mestih najverjetneje zarezane luknje v ovoju stavbe, da bi se po njih položile cevi in ​​žice. Klet je pa tista, kjer glavni okvir hiše pride v fizični stik s kamnitim ali betonskim temeljem, kar ustvarja potencial za večje prepuščanje zraka.

Fotografija: Roberto NicksonUnsplash

Pomislite na tesnjenje in izolacijo vašega doma, kot na vetrovko, ki jo oblečete nosi nad puloverjem. Če pride do raztrganine ali če pustiš vetrovko sproščeno, to res ne more pomagati. Torej »pulover« pritrdimo tako, da izolacijo naredimo močnejšo in izboljšamo to zračno tesnilo kjer koli je notranji prostor povezan z zunanjim prostorom.

Pridobite energetsko oceno doma

Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, je celovita ocena energije za celotno hišo. Tako boste dobili tudi oceno kaj je potrebno storiti, da bo vaša hiša energetsko varčnejša.

Če vas zanima nakup hiše ali hišo prodajate, se obrnite na našega nepremičninskega posrednika, ki vam bo pomagal skozi celote postopek prodaje ali nakupa, da bo postopek za vas manj stresen.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top