Bivanje v Evropi – izsledki tržne raziskave 1. del

Ženske pri iskanju sanjskega doma zahtevnejše od moških

9.12.2015 – RE/MAX kot vodilna nepremičninska mreža v Evropi, z več kot 20-letnimi izkušnjami na tem področju, zelo dobro pozna želje in zahteve svojih strank. Da bi še podrobneje spoznali pričakovanja kupcev, ki iščejo svoj dom ter njihove sedanje življenjske pogoje, so izvedli obsežno tržno raziskavo, v katero so vključili več kot 8.000 ljudi iz 16 evropskih držav, starih od 20 do 59 let ter prišli do zanimivih ugotovitev.

 

Kakšen je sanjski dom?

Anketa je pokazala, da ima za večino Evropejcev njihov sanjski dom pet sob (brez dnevne sobe, kopalnice in hodnika), medtem ko so se odgovori glede velikosti bivanjskih prostorov dokaj razlikovali. V povprečju znaša sanjski prostor v očeh Evropejcev 131m2.

Poleg velikosti doma so v raziskavi ugotavljali tudi 5 najbolj zaželenih značilnosti nepremičnine: lastno sobo, kjer imajo svoj mir, si želi 59 % anketirancev, bližino parkirišča 58 %, bližino zelenih površin 52 %, balkon ali teraso 50 %, bližino javnega prevoza pa 44 % anketirancev.

Raziskava je pokazala, da so ženske zahtevnejše od moških, saj so vse omenjene značilnosti ocenile z višjim odstotkom kot moški, prav tako so pogosteje označile za pomembno značilnost bližino šole, nakupovalnih centrov ter tudi možnost svojega lastnega vrta. Le 12 % Evropejcev si lahko predstavlja življenje s sostanovalci, kar je glede na raziskavo najmanj zaželena značilnost nepremičnine.

 

Kako visoko segajo stroški bivanja?

Ko pridemo do stroškov bivanja, so rezultati le-teh v dokaj širokem razponu: na eni strani vsak peti Evropejec porabi do 20 % svojih prihodkov za stroške bivanja, na drugi strani pa jih 9 % ocenjuje, da za stroške bivanja porabijo med 70 in 90 %. V povprečju porabijo Evropejci okrog 40 % svojih prihodkov za bivanje, pri čemer opažajo, da se stroški bivanja višajo. Evropejci so pripravljeni odšteti dokaj visoko ceno za svoje bivanje.

Prav tako so pripravljeni plačati nekoliko višjo ceno, če bo rezultat te cene višji standard bivanja. Tako kot v Sloveniji je tudi drugod po Evropi visok delež lastnikov svojih domov, saj je kar 61 % Evropejcev lastnikov nepremičnin, v katerih živijo, ena tretjina vprašanih pravi, da živijo v lastni hiši, 25 % pa jih živi v stanovanju. Z raziskavo je tudi ugotovljeno, da imajo najemniki višje stroške, kot tisti, ki so lastniki stanovanj. Strinjajo se tudi, da so za strešje prebivalstvo stroški bivanja v njihovi državi visoki.

najem-nakup

S kom radi bivajo Evropejci

V Sloveniji smo znani po tem, da mladi dolgo živijo pri svojih starših. Raziskava kaže, da je tako tudi drugod po Evropi, saj jih šest od desetih anketiranih živi s svojimi starši, medtem ko jih 39 % živi z najmanj enim ali več otroki. Večina Evropejcev živi s svojimi partnerji, starši ali otroki. Le 15 % jih živi na svojem. Značilno je, da se v zahodnoevropskih državah preselijo na svoje ob začetku študija ali ob pričetku svoje prve službe, medtem ko je za vzhodnoevropske države bolj značilno, da živijo dlje časa s svojimi primarnimi družinami.

s-kom-ziveti

Štiri selitve v povprečju

Ne samo v Sloveniji, tudi po drugih državah je selitev nekaj redkega. V povprečju se Evropejci selijo le 4-krat v svojem življenju. Ta fenomen pa ni prisoten le med novejšo generacijo…

 

Več preberite na RE/MAX spletni strani >

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top