Stanovanjski sklad v gradnjo 500 novih stanovanj v Ljubljani in Mariboru

Gradnja stanovanj v okviru projektov Skupnost za mlade Gerbičeva v Ljubljani in Pod Pekrsko gorco v Mariboru čakata na začetek gradnje. Letos se bo Stanovanjski sklad RS posvetil gradnji teh stanovanj. Za oba projekta so podali vlogi za pridobitev gradbenega dovoljenja. Tako bi naj gradnja skupno več kot 500 stanovanj stekla še letos.

Skupnost za mlade Gerbičeva, soseska za mlade, ki živijo ali študirajo v prestolnici, bo nastala na območju obstoječega Dijaškega doma Vič in Študentskega doma Ljubljana. V soseski bodo bivanjske enote dveh tipologij, za enega ali za dva skupna uporabnika. V objektu je predviden medgeneracijski center s skupnim večnamenskim prostorom, kuhinja z jedilnico ter dnevna soba, pisarna in servisni prostori z ločenim vhodom in dostopom v atrij.

Po besedah direktorja sklada Čtromirja Remca bo soseska ponujala do 110 stanovanjskih enot, namenjenih bivalni osamosvojitvi mladih od 18. do dopolnjenega 29. leta starosti.

Zgraditi želijo sodobne večstanovanjske stavbe v obliki štirih nezaključenih karejev. Etažnost objekta bo obsegala klet, pritličje in dve nadstropji. Skupno načrtujejo 400 stanovanj v velikosti od 35 do 80 kvadratnih metrov. Parkiranje za stanovalce je predvideno v podzemnih garažah pod objekti. Zemljišče pa bodo po besedah gospoda Remca  razvijali postopoma v dveh samostojnih fazah po funkcionalnih enotah, in sicer 212 stanovanj v prvi in 188 stanovanj v drugi funkcionalni enoti.”. V sklop stanovanjske soseske je vključena tudi umestitev dveh stavb s skupno 60 oskrbovanimi stanovanji, dnevnega centra aktivnosti za starejše ter javni program v delu pritličjih objektov, predvidoma trgovske in storitvene dejavnosti. Omenjena projekta bosta omogočila doseči zastavljene cilje, ki so si jih na skladu zadali do leta 2020.

Želja je, zagotovitev 2000 novih najemnih stanovanj, do leta 2025 pa potrojiti njihovo trenutno število, da bi dosegli naslednjo prelomno stopničko, ki pomeni 10.000 javnih najemnih stanovanj.

Stanovanjski sklad je sicer izrazil tudi interes za nakup zemljišča na območju Brod-Drage in predhodno izvedel vse potrebne aktivnosti za preveritev upravičenosti nakupa. Na pobudo Mestne občine Novo mesto je sklenil pismo o nameri, s katerim se je občina obvezala, da bi v primeru nakupa zemljišča s strani sklada sofinancirala komunalno opremljanje območja in odkupila del zemljišča, ki je namenjen individualni gradnji. Kot so pojasnili, je upravitelj v stečajnem postopku razpisal javno dražbo z zviševanjem izklicne cene, na kateri je sodeloval tudi sklad, ki pa zaradi interno določene zgornje cene, ki temelji na izračunih za gradnjo javnih najemnih stanovanj in se odraža v višini najemnine, na dražbi ni bil uspešen. Najvišjo ceno za nakup zemljišča je na dražbi ponudila Družba za upravljanje terjatev bank.

 

Vir: www.sta.si

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top