Dobro počutje in sreča po feng šuju

Otroška soba

kids-room-Feng-Shui-decorating-ideas-wall-sticker-treePreprosto je dojemati neskončnost v družbi otrok, za njih čas ni niti relativna vrednost, živijo v sedanjem trenutku. Otroške sobe so velik izziv za njihove snovalce in dizajnerje, ker se v njih odvija več različnih funkcij. Še vedno se v veliko hišah ali stanovanjih načrtujejo premajhne otroške sobe. V marsikaterem stanovanju ni možnosti, da bi se za otroka posebej uredila spalnica, tako otroška soba služi kot spalni, igralni in učni prostor.

Nekaj predlogov za načrtovanje otroške sobe:

 • Po možnosti naj bo otroška soba dovolj velika, da se otrok v njej nemoteno giblje. Dečki in deklice potrebujejo aktivne igralne cone, polaktivne učne cone in umirjene cone za sprostitev in spanje.
 • Starši naj bi spoštovali zasebnost otroka. Z odraščanjem so vrata otroške sobe vedno bolj zaprta.
 • Otroci hitro odraščajo, pohištvo in predmeti naj bi bili prilagodljivi starosti otrok. Pohištvo mora biti varno umeščeno v prostor, udobno, svetlo, z zaobljenimi vogali in prijetnega videza.
 • Obveza staršev je tudi zavarovanje stenskih vtičnic; prav tako morajo paziti na višino oken in zavarovati otroke pred morebitnim padcem. Pod oknom ne umeščamo pohištva.
 • Prostor naj bo čim večji z veliko dnevne svetlobe, otroci se vendar razvijajo. Mesta za igro naj bodo dobro osvetljena, skrbno izberimo kvalitetno svetilko za pisalno mizo. V otroški sobi in igralnici koristimo tudi stensko razsvetljavo, ki usmerja svetlobo navzgor in simbolizira rast in razvoj.
 • Rastline ne spadajo v otroško sobo, prav tako otroška soba ni pravo mesto za električne aparate (televizija, računalnik).
kids-room-decor-for-boys-1
 • Otroci čutijo in doživljajo barve veliko bolj intenzivno in direktno kot odrasli. Tako je lahko otroška soba bolj pisana, pri čem je pomembno ujeti pravo mero med vsiljivostjo barv ali pa njihovim prešibkim izžarevanjem. Dojenčkov pogled je v veliki meri usmerjen na stene in strop v prostoru, to je njegov pogled v svet – priporočajo se topli barvni odtenki, ki izžarevajo varnost in mir. V obdobju šolanja se pogled otroka na barve spremeni – priporočajo se barve ki krepijo govor, ustvarjalnost in razvoj.
 • Naj bi v večji meri prevladovali naravni materiali, plastika in umetne snovi ustvarjajo slab zrak in vsebujejo škodljive snovi.
 • Del narave je lesena postelja, saj ne zbira elektromagnetnih sevanj. Nadstropno ležišče utesnjuje življenjsko energijo spodaj in zgoraj, podobno deluje baldahin nad ležiščem. Nad vzglavjem se ne priporoča umeščanje regalov, slik v okvirjih ali drugih visečih predmetov. Nasproti ležišča ne postavljamo ogledal.
 • Mehka preproga zraven ležišča je prijazni dodatek in dobrodošlica v novi dan. Izognimo se vzorčastim preprogam ali zavesam, v kombinaciji z igračami soba zlahka deluje nemirno. Tla in stene naj bi delovala barvno usklajeno.
 • Slike in tapete naj bi otrokom prinašale radost, prav tako igrače, zato ne podarjamo ali kupujmo agresivnih otroških igrač.

Antonija Krajnc,
svetovalka za feng šuj antonija.krajnc@siol.net

Share this post

2 Replies to “Dobro počutje in sreča po feng šuju”

 1. Pozdravljeni in najprej najlepša hvala za čudovite nasvete in koristen članek. Bi pa me v zvezi z njim zanimalo, katere barve konkretno ste imela v mislih, ko ste pisala o nasvetih za barve za odraščajočega otroka. Omenila ste tople barvne odtenke, ki izžarevajo mir in varnost. Vljudno prosim, če lahko napišete katere barve konkretno smatrate za takšne.
  Hvala, Matija

 2. blog.remax pravi:

  Pozdravljeni,
  Barve toplega dela barvnega spektra so barve razigranega ognja, zrelih marelic, spomladanskih ciklam, toplega puščavskega peska, mladih trav in nežnega spomladanskega listja na drevesih. Dobro je pogledati dober barvni katalog in preden izberemo o barvah dalj časa razmišljati, saj je to ugodno početje. Barve so frekvence in v veliki meri na nas delujejo na podzavestnem nivoju, vplivajo na počutje in dobro razpoloženje. Otroci jih še bolj intenzivno doživljajo. Starši izbirajo otrokom barve do takrat, dokler o tem sami ne morejo odločati. Postopoma jim je treba prisluhniti in v njihov prostor vnesti njihove priljubljene barve.
  Lep pozdrav.
  Antonija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top