Speča lepotica išče novega lastnika

Je vaša želja postati lastnik pravega gradu? Tukaj je priložnost za vas. Naprodaj je Mirnski grad, eden od najstarejših gradov v Sloveniji.

Mirnski grad, znan tudi kot Speča lepotica, velja za enega izmed lepših in redkih obnovljenih kulturnih spomenikov srednjeveške arhitekture na slovenskem ozemlju in se nahaja v čudovitem okolju Mirne na Dolenjskem. Grad obsega 2.413 m2, obdaja pa ga še 5.260 m2 veliko zemljišče.

Mirnski grad – Speča lepotica – na prodaj

Začetki njegove gradnje segajo na konec enajstega stoletja, kar uvršča grad med najstarejše listinsko izpričane gradove pri nas. Grad Mirna stoji na območju, ki je leta 1016 z darovnico cesarja Henrika II. pripadlo Viljemu II., sinu grofice sv. Eme Krške. Sveta Ema je posebej povezana z našo slovensko zemljo, hkrati pa predstavlja slovensko državnost ter je mogoča  priprošnjica pri Bogu.

Kompaktna, vase zaprta osrednja grajska stavba – palacij sodi med najmogočnejše tovrstne motive v predalpskem prostoru. Grad zaznamujejo romanske, gotske, renesančne in baročne stilne značilnosti. Zelo dobro ohranjeni so avtentični poznogotski šilastoločni portali iz 15. stoletja in obnovljena velikopotezna zasnova arkadnih galerij iz sredine 17. stoletja, ki na dvoriščni strani obtekajo celotno stavbo.

Povsem nekaj izjemnega v slovenskem prostoru je, da je iz nepovezanih ruševin obnovil grad do nekdanje podobe en sam človek – profesor dr. Marko Marin. Seveda s številnimi prijatelji in podporniki, a vendar on sam.

Danes grad išče novega lastnika, ki bo nadaljeval delo profesor dr. Marka Marina z enako ljubeznijo ter predanostjo do zgodovine in umetnosti, hkrati pa bo imel vizijo za prihodnjo revitalizacijo gradu, ki bi privabila med njegove stene številne obiskovalce.

Prostori gradu obsegajo 2.413 m2, obdaja pa ga 5.260 m2 veliko zemljišče, ki v naravi predstavlja kmetijske in gozdne površine. Po uradnih podatkih GURS-a je bil grad zgrajen leta 1657 (čeprav obstaja več različic, kdaj je bil končan) in obnovljen leta 2007.

Visok in odprt prostor ima odličen potencial za različne dejavnosti. V tem delu lahko novi lastnik naredi plesišče, restavracijo, konferenčne dvorane …Osrednji romanski stolp, ki je bil z veliko skrbnostjo podvržen rekonstrukciji praktično iz ruševin v mogočno stavbo velikosti 1.440 m2, se ponaša z notranjimi kamnitimi stenami in mogočnim stopniščem, v njem pa lahko novi lastnik uredi luksuzen hotel s prostornimi apartmaji, zajtrkovalnico, SPA prostori, veliko knjižnico in igralnico.

Kletni prostori so lahko namenjeni tehničnim prostorom ali vinski kleti. Idej za oživitev gradu, kot si je zamislil tedanji lastnik profesor dr. Marko Marin, ne manjka. Gre namreč za grad z zgodovinsko vrednostjo, ki potrebuje le še nekaj obnove, zlasti pa odgovornega lastnika, ki bo znal ceniti in izkoristiti potencial gradu.

Ekskluzivna prodaja gradu je zaupana RE/MAX nepremičninski agenciji. RE/MAX kot del največje nepremičninske mreže v svetu in kot vodilna nepremičninska mreža v Sloveniji, kjer je prisotna s skoraj 100 nepremičninskimi svetovalci v 16 agencijah, si s svojimi učinkovitimi prodajnimi orodji in kreativnimi načini trženja prizadeva najti pravega kupca. Zanimanje so že pokazali nekateri slovenski arhitekti in podjetniki, ki vidijo v takšni poslovni priložnosti izziv, nekaj potencialnih kupcev pa se je odzvalo tudi iz tujine. Vas zanima več? Vabimo vas, da nas pokličete na 031/726-777 ali 01/320-7877 za več informacij.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top