Kaj je garsonjera in kako je v njej živeti?

Če iščete prvi idealen prostor, ki bi mu lahko rekli dom, je lahko kakšna garsonjera odlična izbira za vas. Te majhne enote zagotavljajo vse, kar potrebujete v dnevnem prostoru. Ponujamo vam en kratek pregled kaj pomeni živeti v garsonjeri.

Kaj je garsonjera?

Garsonjera ponuja vrhunske urbane prostore. Ponuja vse, kar potrebujete v eni veliki sobi, ki je podobna bivalnemu podstrešju. Živite, jeste in spite v enem osrednjem delu, kjer je pa na voljo še poseben prostor – kopalnica. Vaša dnevna soba, spalnica in kuhinja nudijo udoben in praktičen življenjski prostor, idealen za današnje bivanje.

Prednosti garsonjere

Zaradi omejenih kvadratnih metrov, v prvi vrsti, je garsonjera veliko bolj dostopna za najem ali nakup v primerjavi z 1-sobnim stanovanjem. Prav tako prihranite denar za pohištvo, saj boste imeli manj prostora. Tudi notranji dekor je bolj dostopen in manj potrebuje za predmete, kot so preproge, okna in stenske umetnine oz. dekor.

Garsonjere so tudi okolju prijaznejše, saj porabijo manj energije, kar pomeni prihranke na računu za energijo. Običajno imajo veliko naravne svetlobe z velikim oknom. To lahko pomaga zmanjšati račune za energijo z manjšo porabo električne energije za osvetlitev vašega doma. Je idealen dom za ljudi, ki poskušajo omejiti porabo. Prav tako je veliko lažje vzdrževati in čistiti takšno manjše stanovanje.

Tudi pari lahko živijo v garsonjerah. To je idealna rešitev za mlade pare, ki se želijo preizkusiti v samostojnem življenju v centru mesta, kjer so cene 1-sobnih stanovanj že prevelike.

Izzivi pri življenju v garsonjeri

Čeprav ima življenje v garsonjeri številne prednosti, pa so tukaj prisotni tudi nekateri izzivi. Življenje v majhnem prostoru nikakor ni za vas, če imate precej “stvari”. Hitro se bo nabralo in iskanje dodatnih shramb bo zelo zahtevno. Prostor je precej omejen, tudi kar se tiče omar in odlagalnih površin, tako da če ste navdušenci nad čevlji, ste amaterski ali profesionalni kolesar, smučarji, zbiratelj knjig ali če imate veliko tehničnih pripomočkov, potem je vredno razmisliti o večjem stanovanju.

Pomanjkanje prostora lahko hitro pripelje do nereda. Življenje v neredu je zelo stresno za večino ljudi. Morda boste morali spati tudi na manj udobnem ležišču, če ni dovolj prostora za posteljo in kavč v polni velikosti. To se razlikuje glede na vsako posamezno stanovanje, zato vedno vzemite s seboj merilni trak, ko razmišljate o najemu ali nakupu manjšega stanovanja oz. garsonjere, da boste vedeli kakšno posteljo premore vaše stanovanje.

Nenazadnje, če uživate v družabnih večerih in k sebi radi povabite večjo družbo, potem morda tudi garsonjera ni prava za vas.

Prilagajanje življenju v garsonjeri

Če je življenje v garsonjeri vaša izbira zaradi financ, obstaja veliko načinov, kako lahko zaobidete pomanjkanje prostora. Ena je primerjava cene najema enosobnega apartmaja z ateljejem z najemom prostora za shranjevanje. Morda boste v nekaterih primerih ugotovili, da je ta možnost še bolj dostopna kot možnost z eno sobo.

Nekatere druge ustvarjalne zamisli za povečanje omejenega prostora vključujejo:

• Preglejte načine, kako zavzeti prostor v višino za dodatno shranjevanje. V garsonjerah je potrebno čim bolje izkoristiti prostor v višino s kakšnimi stenskimi omarami, ki zagotavljajo postavitev v višino.

• Uporabite kljuke na stenah pri vhodu, da zagotovite enostavno shranjevanje plaščev in dodatkov. Lahko postavite tudi klop, ki deluje kot sedež in prostor za shranjevanje predmetov, kot so čevlji in zimske rute, klobuki in rokavice.

• Lov na posebne dele pohištva. Poskusite najti jedilniško mizo, ki se lahko spusti in vam služi tudi kot miza za kavo oz. kot klubska mizica. Če ima možnost kakšnih predalov pod mizo je to še toliko bolje.

• Za seboj vedno pospravite stvari in jih ne odlagajte kar prosto po stanovanju, saj se boste tako izognili grozovitemu neredu.

• V trgovinah kupujte živila kupujte preudarno s poudarkom na sveži hrani, saj lahko hrano shranite v vašem hladilniku in s tem sprostite tudi več prostora v omarah.

• Omejite kuhinjske pripomočke.

• Poiščite simpatične zložljive stole, ki jih lahko odložite in odstranite, ko imate goste.

• Izkoristite izgubljeni prostor na steni nad straniščem z dodajanjem polic

Garsonjera je idealen prostor za življenje samskim, lahko pa je primeren tudi za pare, ki si želijo preživeti življenje v majhnem domu. Jasno je, da takšno stanovanje ni za vsakogar. Vendar, če bo to vaš prvi samostojni dom, vam bo studio stanovanje ponujalo udoben prostor za življenje.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top