Hygge, umetnost uživanja v življenju, ki jo lahko živite tudi vi

Danci so na vrhu lestvice najbolj srečnih narodov na svetu, za njihovo srečo pa je zagotovo kriva tudi tako imenovana hygge, ki predstavlja posebno umetnost uživanja v življenju.

Kaj je hygge?

Beseda hygge, ki se izgovarja kot hooga, v prevodu pomeni udobno, a Dancem pomeni veliko več kot to. Hygge namreč predstavlja način življenja in je sestavni del danske kulture, v ospredje pa postavlja dobro počutje, uživanje v trenutku, v malih stvareh in v dobri družbi. Ne nazadnje pa hygge pomeni tudi okolje oziroma dom, v katerem se posameznik ali družina počuti prijetno in udobno. Zime na Danskem so namreč dolge, hladne in temne, zato ljudje veliko časa prebijejo v zavetju svojega doma, kar pomeni, da so tudi bolj osredotočeni na to, da jim je tam lepo. Morda tudi zato ni nič nenavadnega, da skandinavski narodi slovijo po tem, da so njihova domovanja med najlepše opremljenimi na svetu. Seveda tudi pri tem običajno upoštevajo filozofijo hygge, ki jim pomaga v dom vnesti mir, harmonijo in seveda udobje. In ker je hygge na srečo primerna ne le za zimo, temveč tudi za vse druge letne čase, jo lahko v svoje življenje in v svoj dom vnese vsak. Tudi vi. Da bi vam to tudi zares uspelo, sledite spodaj zapisanim ključnim smernicam.

Udobje in dobro počutje sta na prvem mestu

Udobje in dobro počutje sta ključna elementa omenjene filozofije, zato naj bo tak tudi vaš dom. To lahko dosežete z izbiro ustreznih barv, opremo iz naravnih materialov ter ne nazadnje s pravimi dodatki za dom, ki bodo prostorom vdahnili dodatno toplino. Piko na i vsemu skupaj pa bo zagotovo dala tudi prijetna, topla svetloba.


Znebite se vsega, česar ne potrebujete

Smisel življenja je v preprostih stvareh, zato ne hranite stvari, ki jih že dolgo ne potrebujete več, prav tako pa tudi ne kupujte tistih, za katere veste, da se bo na njih le nabiral prah. Svoj dom ustrezno organizirajte, saj se boste tako v njem počutili prijetneje.

Stare stvari lahko ponovno uporabite

Danci ne mečejo stvari stran kar tako, sploh če imajo te zgodovinsko ali sentimentalno vrednost. Zato veliko starih stvari popravijo ali predelajo ter jih ponovno uporabijo, kar lahko storite tudi vi. Z nekaj domišljije tako lahko staremu pohištvu vdahnete novo življenje, določene predmete pa predelate in jim morda celo spremenite namembnost. Ker … zakaj pa ne?

Z nevtralnimi odtenki ustvarite harmonijo v prostoru

Divje barve razburjajo, nevtralne pa pomirjajo, zato so po filozofiji hygge prav te tiste, ki bi jih v vašem domu moralo biti največ. Zato z njimi le obarvajte svoj dom, saj bo tako vzdušje v njem bolj umirjeno, harmonično in seveda udobno. Ne nazadnje pa se boste zaradi tega tudi vi in vaši bližnji doma počutili še bolje.

Opremite svoj dom z naravnimi materiali

Hygge zagovarja življenje v skladu z naravo ter naravnimi materiali, kot sta kamen in les, ki sta ključna elementa številnih domov na Danskem. Zidovi so običajno iz kamna oziroma opeke, tla in tudi pohištvo pa iz lesa, dobrodošli pa so tudi vsi drugi naravni materiali in izdelki iz njih. Prav ti elementi so namreč tisti, ki domu dajejo domačnost, zato jih poskusite vanj vnesti čim več.

Mehke tkanine poudarijo udobje prostora

Če naravni materiali domu dajejo domačnost, mu prave, naravne tkanine dodajo mehkobo, toplino in udobje. Tako lahko tla v določenih prostorih prekrijete s puhastimi volnenimi preprogami, kavč in/ali posteljo z volneno odejo, odveč pa ne bo niti umetno krzno, ki lahko krasi katerega od stolov.

S pravo svetlobo vdahnite prostorom toplino

Eden ključnih elementov pri ustvarjanju prijetnega in udobnega prostora je tudi svetloba. Ta ne sme biti močna, temveč nežna in topla, taka, kot jo oddajajo tudi sveče, ki jih Danci zelo radi uporabljajo. A ker filozofija hygge zagovarja uporabo naravnih materialov, pazite, da boste posegli po tistih, narejenih iz naravnega voska.

Ne pozabite na zelenje

Zelenje prostor ne le dodatno oplemeniti, temveč ga tudi poživi, mu vdahne življenje in vnese v dom občutek, da je v njem vedno pomlad. Dobra stran je tudi ta, da nekatere rastline, kot sta na primer fikus in spatifil, sodelujejo pri čiščenju zraka v prostoru, kar seveda prispeva k boljšemu počutju.

 

Imate kamin? Izkoristite ga!

Kamini niso le lep okras prostora, temveč so v skandinavskih domovih pogosto tudi prostor, okoli katerega se zberejo družina in prijatelji. To seveda ni nič nenavadnega, saj si v hladnejših dneh vsi želimo biti tam, kjer je toplo in udobno, kar ob kaminu zagotovo je. Če ga imate v svojem domu tudi vi, ga le izkoristite in uživajte ob njem – sami ali v družbi.

Uredite si tudi balkon

V toplih pomladnih in poletnih dneh je pravi užitek posedati na balkonu oziroma terasi. Če ga oziroma jo imate, si jo prav tako lahko uredite v skladu s filozofijo hygge. Pohištvo, ki ga boste imeli tam, naj bo iz lesa ali drugih naravnih materialov. Na stole lahko namestite blazine za bolj moden videz in udobnejše sedenje. Ne pozabite na rastline, ki bodo ta kotiček vašega doma spremenile v zeleno oazo. Za prijetno svetlobo ob večerih si lahko prižgete eno ali več sveč, ki bodo poskrbele za bolj romantično vzdušje.

Sprostite se

Ko bo vaš dom udobno urejen, vam preostane le še to, da se sprostite, izklopite telefon, si pripravite napitek, se zavijete v odejo ter v roke vzamete kakšno dobro knjigo. Lahko pa se tudi posvetite svojim bližnjim – pogovarjajte se, pripravite si preprost, a slasten obrok ter uživajte v trenutku.

 

Avtor: Tina Ambrožič

 

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top