Graditi zidano ali montažno skoraj ničenergijsko hišo?

Načrtujete gradnjo hiše, a ne veste, ali bi bila za vas primernejša zidana ali skoraj ničenergijska montažna hiša? Da bo odločitev lažja, smo na enem mestu zbrali nekaj ključnih razlik oziroma podobnosti med eno in drugo …

Ugodne ponudbe prepričajo, a  pogosto ne odražajo realne cene končane hiše

Ob načrtovanju gradnje hiše je največ informacij zagotovo mogoče dobiti na spletu, kjer pa so praviloma najbolje predstavljene montažne hiše. Ponudniki montažnih hiš so na prvi pogled s svojimi »ugodnimi« ponudbami zelo prepričljivi, a treba je vedeti, da te pogosto ne odražajo realne cene končane hiše, temveč le del oziroma določene faze gradnje. Končna cena vseh potrebnih del pri gradnji hiše je namreč lahko višja tudi do 30 odstotkov ali celo več. Zato je zelo na mestu vprašanje, ali ni morda zidana hiša le primernejša in cenovno ugodnejša izbira, ki vam jo, če je ne želite graditi sami, podjetja prav tako lahko zgradijo »na ključ«.

Kakšne so prednosti gradnje sodobne zidane hiše pred montažno?

Prednosti gradnje sodobne zidane hiše pred montažno je kar nekaj, bistvene pa so kakovost bivanja in tradicija gradnje, življenjska doba, cena in možnost plačila po napredovanju del oziroma razpoložljivosti finančnih sredstev.

Kako poteka gradnja zidane hiše?

Gradnja hiše v današnjem času je vse bolj kompleksna, za uspešno izvedbo projekta pa je potrebnega veliko znanja in izkušenj. Zato se vse več investitorjev odloči, da gradnjo hiše »na ključ« zaupa enemu podjetju, ki obvladuje vse ključne procese gradnje. V Sloveniji imamo podjetja, ki obvladajo celovito gradnjo skoraj ničenergijske hiše, predvsem na področju montažnih hiš. Prav tako pa imamo tudi podjetja, ki gradijo kakovostne zidane hiše iz sodobnih opečnih zidakov, ki omogočajo bistveno hitrejšo gradnjo, kot je veljala pri klasični izvedbi. Časovno med gradnjo montažne in zidane hiše namreč ni več bistvene razlike, saj je hiša v zidani izvedbi lahko končana že v 6–8 mesecih (odvisno od velikosti) od začetka gradnje. Seveda ne smemo primerjati časa gradnje z dnem pričetka postavitve montažne hiše, ampak moramo v ozir vzeti čas od začetka izkopa pa do zaključka gradnje, kar pa montažnih gradenj ne postavlja v bistveno časovno prednost.

Ker se sodobne zidane hiše gradijo s PROFI opeko (brušena opeka) in pripadajočimi sistemskimi elementi, ki za gradnjo ne potrebujejo klasične malte, dela napredujejo hitreje, pa tudi vlage v konstrukciji je manj, zato je lahko hiša pod streho že v dveh mesecih. To je popolnoma primerljivo z montažno izvedbo, saj je za to od dneva, ko je pripravljena temeljna plošča, potreben še čas za izdelavo hiše v delavnici. V tem času pa zidano hišo že pozidajo in tudi pokrijejo. Ostala obrtniška dela tako pri eni kot pri drugi vrsti hiše pa časovno potekajo zelo podobno. Veliko več časa pa je treba posvetiti kakovostnemu načrtovanju in pravočasnemu naročanju materialov, predvsem stavbnega pohištva in strojne opreme, saj so dobavni roki povprečno dva meseca, kar lahko bistveno podaljša čas gradnje. Zato je pogoj, da so kakovostno izdelani projekti PZI in da investitor med gradnjo ne spreminja bistvenih lastnosti stavbe. Nenazadnje pa za hitro gradnjo potrebujemo izurjeno ekipo, v kateri vsak mojster pozna svoje delo in obveznosti, ter dobrega vodja, ki usklajuje vse procese gradnje – od načrtovanja, nabave, pa vse do končne izvedbe in izročitve v uporabo.

Brušena PROFI opeka
Koncept sodobne opečne gradnje je zasnovan na brušeni PROFI opeki, ki se lepi s poliuretanskim lepilom, in uporabi sistemskih elementov zelene gradnje (preklade z integrirano omarico za senčila, podokenski elementi, venčni opaž, EPS-vogalniki …), ki zagotavljajo hitro in visokokakovostno gradnjo brez toplotnih mostov. Tako grajena hiša se uvršča v A+ energijski razred, kar bo standard vseh bodočih gradenj. Za take hiše se lahko pridobijo tudi nepovratna sredstva, kot je na primer ugodni kredit EKO Sklada.

Več informacij o gradnji skoraj ničenergijske hiše, zidane iz opeke po standardih zelene gradnje, lahko najdete na www.zelenagradnja.si.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top