Kako si vzeti čas za skupno družinsko večerjo in zakaj je to pomembno za otroke?

Družinski obroki so nekoč bili tradicija. V zadnjih letih se dogaja, da družine popuščajo v teh tradicionalnih običajih prehranjevanja skupaj za isto mizo. Raziskave kažejo, da je čas večerje vse prej kot konstanten, a vendar pomemben za vse pri mizi.

Raziskave so pokazale, da ima družinska večerja dober fizični, mentalni, emocionalni in družabni vpliv.

druzina-pri-mizi

Uživanje večerje v družinskem krogu pripomore:

 • K izobljšanju odnosov med najstniki in njihovimi starši.
 • Gradi močnejšo vez med družinskimi člani.
 • Daje priložnost, da se popolnoma osredotočite drug na drugega.
 • Vzpodbuja otroke, da preizkušajo novo hrano.
 • Doprinese k zdravi izbiri hrane in velikosti porcij.
 • Zmanjša grde razvade otrok, ki bi jih razvili z nepravilno prehrano in bi tako bili za 35 odstotkov bolj nagnjeni k temu, da bi se razvile prehranjevalne motnje.
 • Zmanjša možnost, da bi otroci imeli prekomerno težo.
 • Izboljša otrokov besedni zaklad.
 • Otrokom in najstnikom omogoča boljšo učno uspešnost.
 • Zmanjša tveganje, da bi otroci postali odvisni od kakšnih substanc in alkohola.
 • Uči otroke uporabljati pomembne komunikacijske sposobnosti in lepega vedenja.
 • Zmanjša možnost depresije.
 • Efektivno zmanjšuje stres.

Vse družine, majhne ali velike, lahko imajo te prednosti, če imajo vsak dan skupno večerjo. Vse kar je potrebno je, da svoj čas razporedite tako, da imajo družinski večerni obroki prednost.


Kako si vzeti čas za skupno večerjo? Namigi!

Raziskave kažejo, da se družinske večerje vračajo na dnevne menije družin. Približno 60% družin poroča, da skupaj jedo pet ali večkrat na teden, kar je veliko več kakor v letu 1998. Da postanete takšna družina je enostavno, če si prej načrtujete in rezervirate čas za družino.

Rezervirajte čas za planiranje obroka

Planiranje obrokov lahko prihrani čas skozi cel teden, olajša nakupe živil in pripomore k temu, da bodo vsi zadovoljni z obroki. Je pa tudi še ena aktivnost, ki jo lahko družina opravi skupaj. Posedite se za mizo in naredite plan za cel teden, kaj boste kateri dan jedli za skupno večerjo.

Rezervirajte čas za večerjo, vsak dan ob istem času zvečer

Enostavneje se bo vsem zbrati za mizo, če se bo obrok pričel vsak dan ob isti uri zvečer. Preglejte svoj normalni urnik čez teden in se skupaj odločite katera ura bo vsem članom najbolje odgovarjala.

Ciljajte skupnemu prehranjevanju vsaj pet krat na teden

Da bi vsak dan skupaj jedli večerjo morda ne bo popolnoma mogoče in izvedljivo. Če ne morete v urnik družine vnesti vsaj pet skupnih večerij, so tukaj še drugi obroki. Poskusite s skupnim zajtrkom ali kosilom oz. kosilom med vikendom.

Vzemite si čas za kuhanje doma

Ljudje smo zadnje čase zelo zaposleni in družinski obroki so žrtve naših obremenjenih urnikov in življenj. Če boste planirali vnaprej vse obroke, boste lahko tudi vnaprej nakupili potrebna živila in jih boste imeli tudi pripravljene doma. Priporočamo pa tudi, da si vnaprej že pogledate recepte, v primeru, da bi se lotili hrane, ki še je niste pripravljali. Tudi s tem si boste prihranili čas. Poskusite pa skupaj z družino pripraviti hrano. Tudi to je lepo in kvalitetno preživljanje skupnega časa.

Naj bo miza pri kateri boste večerjali z družino prosta vseh elektronskih naprav

Prednost družinskih večerij je, da se lahko osredotočite drug na drugega. Elektronske naprave gradijo neviden zid med člani družine, ki sedijo za isto mizo. Ko boste planirali čas za skupno večerjo ne pozabite postaviti tudi tega pravila in se ga tudi držati. Naj vas ob večerji in kvalitetnem preživljanju časa ne zmoti noben telefonskih klic, email ali kratko sporočilo.


Da vse to dosežete, bo morda potrebno, da popolnoma prilagodite svoj urnik in urnik svoje družine. Na koncu verjemite, da vam ne bo žal, da ste se tako odločili. Tudi otroci vam bodo pri tem hvaležni. Ko boste dali skupno večerjo na prvo mesto, bodo vsi člani družine imeli od tega korist.

 

Vir: the1thing.com

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top