Kako pravilno negovati zelenico okrog hiše?

grass.jpg

Poletje je tukaj in z njim tudi zunanje aktivnosti okrog vašega doma. Navdušenci nad urejanjem zelenice in urejanje travnatih površin so že zelo aktivni. To opravilo okrog hiše pa zna biti veliki izziv novim lastnikom hiš. Vzdrževanje travnate površine, če niste preveč zahtevni, ni tako zakomplicirano in težko, razen, če bi želeli imeti travo okrog vaše nove hiše ravno takšno, kakršna je na najimenitnejših golf igriščih.

Poglejmo kako se lotiti vzdrževanja travnate površine okrog vaše nove hiške.

  1. KOSITE pogosteje, vendar NE na prekratko

Vzdrževanje zdrave trave zahteva pogosto košnjo, vsaj enkrat tedensko, da trava ostane zdrava in lepo enakomerno raste. Pustite jo rasti po naravni poti in je ne režite ali kosite nižje od polovice njene dolžine. Če boste travo pokosili preveč nizko, bo to zanjo veliki šok in ne bo več rasla kakor bi morala.

  1. DA za gnojenje in NE za uporabo kemikalij

Gnojenje trave je pomembno, saj omogoča nahraniti travo s potrebnimi hranljivimi snovmi. Ne gnojite trave v najbolj vročih dneh, saj jo boste tako požgali.

Imejte v mislih, da ni potrebno, da gnojilo kupite v trgovinah, torej ne uporabite umetnega gnojila. Organsko ali naravno gnojilo je odlično za gnojenje trave. Prav tako ostanki mučenja trave in posušeni razrezani listi dreves predstavljajo super gnojilo za travo.

  1. Upoštevajte omejitve uporabe vode, vendar pazite, da trave ne zalijete preveč.

Vaša zelenica potrebuje redno zalivanje. Če živite v suhem okolju je najbolje, če za zalivanje trave zbirate deževnico, saj boste s tem tudi manj obremenili vodno napeljavo oz. vodne vire. Zalivajte zgodaj zjutraj med 6h in 10h uro, saj to da vaši zelenici dovolj časa, da vlago absorbira preden vsa voda izhlapi zaradi vročega sonca.

Zalivajte v globino vendar pazite, da ne zalijete preveč. Zalivanje trave vsaka dva ali tri dni je najbolj optimalno kadar so vroči in suhi dnevi. Če travo zalivate prepogosto se vam bodo v travi kar hitro začele nabirati gobe.

  1. Pazite na čas v dnevu in nikoli NE kosite ali režite mokre trave.

Poskusite zmeraj kositi travo pozno popoldan. Pred poldnevom je lahko vaša trava še vlažna od jutranje rose ali zalivanja. Če boste kosili mokro travo lahko to vpliva na njeno rast in jo naredi bolj občutljivo na poškodbe, škodljivce in vremenske vplive. Zraven tega pa se bo mokra trava sprijela na rezila vaše kosilnice in naredila košnjo zahtevnejšo in čiščenje kosilnice zakomplicirano.

  1. Planirajte naprej, vendar ne naredite vsega na enkrat.

Ne glede na to, če ste novopečeni lastnik nove hiše ali že dolgoletni lastnik čudovite zelenice okrog vašega doma je planiranje košnje trave v času vašega dopusta zelo pomembno. Nikakor pred vašim dopustom, odhodom na morje ali v gore ne naredite napake, da bi travo močneje pokosili.

Ne imejte občutka, da morate vaše dvorišče spremeniti v čudovito zeleno oazo z različnimi zelenimi rastlinami, saj lahko kar hitro pride do prenasičenja rastlin. Urejanje zelenice ni poceni opravilo. Naredite novo vrtno gredico, posejite novo območje trave ali posadite kakšno novo rastlino, vendar vse lepo po vrsti in ne vse naenkrat.

 

RE/MAX

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top