4 stvari, ki jih posrednik upošteva pri določanju cene nepremičnini

Saving-money.png

Na internetu ne bomo našli pravega kalkulatorja za določanje perfektne primerne cene za svoj dom. Za določanje cene so potrebne izkušnje, poznavanje trga in tudi nekaj psihologije. Izkušen nepremičninski posrednik vam lahko pomaga določiti pravo ceno za vaš dom. Zna določiti tudi takšno ceno, da se nepremičnina kasneje proda za višjo, kakor je določena prvotno. Tukaj je samo nekaj stvari na katere je posrednik pozoren pri določanju cene za vašo nepremičnino:

Konkurenca

Vaš posrednik bo preveril cene podobnih nepremičnin v vašem območju, ki so ali trenutno na prodaj ali so bile prodane v preteklih nekaj mesecih. V svojem izračunu bo upošteval tudi koliko dni je katera od podobnih prodanih nepremičnin bila na trgu ter kakšna je bila razlika med oglaševano in prodajno ceno.

Trend trga

Kaj vpliva na trg nepremičnin v vaši soseski in v vaši regiji? Vaš posrednik bo pretehtal vse nacionalne faktorje, ki oblikujejo trg nepremičnin. Vse od možnih povišanj povpraševanj, lokalnih faktorjev, povprečne cene podobnih nepremičnin v vaši soseski, v vašem kraju in njihovega spreminjanja. Prav tako bo preveril kakšni so načrti za vaš kraj, vašo sosesko, če se v prihodnosti načrtuje kakšna izboljšava vaše lokacije, če se načrtuje gradnja kakšnega večjega centra, avtoceste, obvoznice ali če se kakšno večje podjetje namerava preseliti v bližino. Posrednik bo pregledal vse možnosti, ki bi morda lahko kako vplivale na vrednost nepremičnine v prihodnosti.

Vaša soseska/lokacija

Čeprav se je podobna nepremičnina enake velikost pred kratkim prodala za visoko ceno v vaši bližini, ni nujno, da bo vašo nepremičnino dosegla enaka usoda. Na ceno nepremičnine lahko vplivajo že malenkosti, ki se morda niti ne zdijo kakor malenkosti. Lahko, da je na vaši strani pri vaši nepremičnini več ali manj sonca, da kakšno drevo ali več njih meče preveliko sence na vašo hišo, s tem so posledično temnejši prostori in seveda dvorišče, ki ga je potrebno velikokrat čistiti zaradi listja ali iglic.

Zlata cena

Oglaševati svoj dom z »ravno pravo« ceno že od začetka lahko vodi k prehitri prodaji, za super ceno. Če v začetku nastavite previsoko ceno za vaš dom in jo kasneje večkrat morate nižati, ker ni zanimanja oz. niste dobili prave oprijemljive ponudbe, ki bi vam odgovarjala, lahko vodi k prodaji vašega doma po izjemno nizki ceni, kakor ste si jo zamislili. Pomembno je določiti primerno ceno, ki ni previsoka in ni prenizka, da boste vi kot lastnik enako zadovoljni kakor kupec vaše nepremičnine.

Ste v dilemi za kakšno ceno prodati svoje stanovanje ali hišo? Poiščite našega posrednika ali posrednico na naši spletni strani www.re-max.si in zagotovo vam bodo pomagali pri določitvi prave cene za vaš dom.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top