Vse kar moramo vedeti o energetski izkaznici

energy-efficient-house.jpg

V zvezi z energetskimi izkaznicami oziroma s tem, za koga so obvezne in za koga ne, je zadnje čase veliko govora in še vedno precej nejasnosti. Pri nas jo je uvedel Energetski zakon EZ-1 v skladu z direktivo EU o energetski učinkovitosti stavb, ki je pričel veljati 22. 3. 2014.

Kaj je energetska izkaznica in kdaj jo potrebujemo?

Energetska izkaznica stavbe je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti, na primer kako zmanjšati izgube.

Kdaj potrebujemo energetsko izkaznico?

Lastnik nepremičnine je dolžan pridobiti energetsko izkaznico v primeru prodaje nepremičnine in v primeru oddaje nepremičnine v najem za več kot eno leto.

energy-efficient-house
V primeru najema stanovanja bo potrebna predložitev izkaznice samo v primeru novega najema, torej če je najemnik imel začasno ali stalno prebivališče že prej na naslovu, za katerega se sklepa najem, najemodajalec izkaznice ne potrebuje.

Pri novogradnji je energetska izkaznica obvezna sestavina projekta izvedenih del (PID-a). Obstajajo pa tudi izjemni primeri, ko energetske izkaznice ne potrebujemo.

Pri oglaševanju prodaje in najema mora lastnik zagotoviti, da se navedejo energijski kazalniki energetske učinkovitosti stavbe iz energetske izkaznice. Brez teh podatkov se nepremičnina po 1. 1. 2015 ne bo smela več oglaševati.

Kaj pa v primeru prodaje posamezne stanovanjske enote v večstanovanjski stavbi?

Zakonodaja dopušča izdelavo izkaznice za posamezni del stavbe, denimo stanovanje, če je to izvedljivo. Če to ni izvedljivo, je treba narediti izkaznico za celotno stavbo. Izvedljivo pa je le, če je posamezni del stavbe energijsko neodvisen od preostalega dela.

Kako pridobimo energetsko izkaznico in kakšna je cena?

Izdela jo neodvisni strokovnjak za izdelavo energetskih izkaznic stavb s pridobljeno licenco Ministrstva za infrastrukturo in prostor. Vlada je predpisala zgornje meje cene za energetske izkaznice, najugodnejšega izdelovalca pa je potrebno poiskati. Najvišja cena za stavbe, ki imajo uporabno površino do 220 m2, je lahko 170 €, za stavbe nad 220 m2 pa lahko končna cena znaša največ 0,89 €/m2. Cena energetske izkaznice za stanovanjski blok z do 30 stanovanji znaša največ 0,64 €/m2.

Kdaj ta obveznost stopi v veljavo?

Zakon je že stopil v veljavo, sedaj pa se nahajamo v prehodnem obdobju, ki bo trajalo predvidoma do konca tega leta. V tem času neizvajanje Energetskega zakona ne bo sankcionirano. V letu 2015 pa se bo to spremenilo. To pomeni, da brez energetskih kazalnikov ne bo več mogoče oglaševati prodaje oziroma oddaje nepremičnine. Prav tako pa bo sankcionirano, če prodajalec oziroma lastnik ob podpisu prodajne oziroma najemne pogodbe kupcu oziroma najemniku ne bo predal izdelane energetske izkaznice.

Če pri prodajanju ali oddajanju stavbe ali posameznega dela stavbe kot lastnik ne boste zagotovili energetske izkaznice, vam grozi kazen 300 €. Nadzor nad energetskimi izkaznicami izvajajo gradbeni inšpektorji.

Pri tem, na koga se obrniti in kaj je za naročilo izkaznice potrebno, vam lahko pomaga vaš nepremičninski posrednik.

Tanja Tučič
tanja.tucic@re-max.si,
tel.: 02/620 88 16

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top