Štirje nasveti kako po selitvi pomagati otroku, da se hitreje navadi na novo šolo

going_to_school.jpg

Selitev je ena izmed najbolj stresnih dogodkov v življenju. Za šoloobvezne otroke pa selitev pomeni tudi sprememba šole, prilagajanje novemu okolju in iskanje novih prijateljev. Z majhnimi koraki pa lahko starši otroku pomagamo in ga vzpodbujamo, da je ta prehod malenkost lažji.

Sprejmite njihovo tesnobo

Prvi dan šole je zmeraj malo povezan s stresom in občutkom tesnobe. Prvi dan v novi šoli pa je lahko še hujši in neprijeten za otroke. Dajte jim vedeti, da so njihovi občutki popolnoma naravni in razumljivi. Sprejmite njihove občutke in jim pomagajte z nasveti ali z vašimi osebnimi izkušnjami, ko ste bili v situaciji polni nervoze in se je nato odlično končala.

Spoznavanje novega okolja

Če v novi šoli nimajo programa za ogled šole za nove učence, prosite šolo, da pripravijo kratek ogled za vas in vašega otroka. Mlajši otroci se lahko počutijo bolje, če prej vidijo svojo učilnico in igrišče, stranišče in avtobusno postajališče. Pri starejši otrocih pa je dobro, da gredo skozi urnik za prvi dan, od avtobusa do njihove omarice ter si ogledajo različne učilnice ter druge prostore (knjižnica, prostori šolske uprave…).

Spoznajte sosede

Spoznavanje sosednjih otrok in njihovih staršev je velika pomoč otrokom. Iz prve roke lahko dobite informacije kakšne napotke dati otrokom za na pot v šolo. Lahko pa se s starši dogovorite, da otroke prvi dan peljete skupaj ali se dobite na šolskem dvorišču.

Otroku pripravite posebno presenečenje

Če šola in učitelji to dovoljujejo, dajte otroku v torbo kakšne majhne priboljške, ki jih lahko razdeli med bodoče sošolce (npr. paket bombončkov). Lahko pa otroku daste v torbo njegov priljubljen prigrizek s spodbudnim sporočilcem samo zanj.

Razmišljate, da bi se preselili v drugo sosesko? Poglejte kakšne nepremičnine imamo na voljo. Obiščite www.re-max.si

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top