Preden se odločite svoj dom ponuditi za najem za kratek čas, razmislite!

Airbnb-Etiquette-TIPS0316.jpg

Ideja o tem, da bi svoj dom dali v najem za kratek čas medtem, ko greste na počitnice se je še ne dolgo nazaj zdela zelo čudna.

S prodorom nekaterih spletnih storitvenih ponudnikov, kakor so Airbnb, FlipKey (v lasti TripAdvisor-ja) in VRBO (v lasti HomeAway), ter s spremembo mišljenja njihovih uporabnikov se je zadeva malenkost spremenila.

Danes oddajanje v najem sobe v vašem stanovanju ali celotnega stanovanja popolnim neznancem za kratek čas, niti ni več neznani projekt. Najemi za kratek čas predstavljajo lastnikom priložnost hitrega zaslužka in edinstven način obiskovalcem, da raziščejo različna mesta. Kaj je lahko boljši način, da dobiš občutek kako kakšno mesto živi, kot pa, da živiš pri domačinih ali si od njih najameš stanovanje.

Legalnost

Rast popularnosti Airbnb-ja in drugih podobnih spletnih straneh ni šla brez pomislekov in kontroverznosti. Pojavila se je zaskrbljenost, da najemi za kratek čas ogrožajo delovna mesta hotelskih delavcev in da najemi za kratek čas ne potrebujejo opraviti določenih certifikatov in inšpekcij, kakor je to potrebno pri navadnih hotelih. Konec koncev veliko investitorjev kupuje nepremičnine prav z namenom, da jih bodo oddajali v najem.

Nekatera mesta so celo omejila preveliko širitev najemov za kratek čas. Potrebno je registrirati dejavnost in dobiti celo dovoljenje oz. licenco za oddajanje v najem za kratek čas. Tako je tudi pri nas v Sloveniji. Pridobiti je potrebno dokazilo o lastninski ali razpolagalni pravici stanovanja kjer se bo opravljala dejavnost. V glavnem dokaz s katerim dokažete lastninsko pravico. Potem pa morate dobiti tudi uporabno dovoljenje za stanovanjske prostore, soglasje solastnikov (če gre za večstanovanjsko hišo) ter upoštevati morate splošne pogoje, kot so varnost inštalacij, požarni red ter posebne pogoje, ki so predpisani s Pravilnikom o minimalnih tehničnih pogojih. Fizična oseba se mora vpisati tudi v Poslovni register Slovenije, vložiti prijavo pri Ajpesu in šele nato lahko začnete opravljati dejavnost.

Davki

Dohodek iz oddajanja premoženja v najem, ki ga fizična oseba dosega v okviru organizirane dejavnosti, je obdavčen po III. 3. poglavju Zdoh-2 kot dohodek iz dejavnosti. Paziti morate tudi na to, da je vsaka fizična oseba, ki opravlja dejavnost sobodajalstva, davčni zavezanec. Vendar se ni potrebno identificirati za te namene. Paziti pa morate na račune, saj jih kot davčni zavezanec morate izdajati.

Dodatni stroški

Osebe, ki občasno, največ do pet mesecev v koledarskem letu opravljajo dejavnost kot sobodajalci, so obvezno zavarovane za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, in poškodbo pri delu in poklicne bolezni. Zato morate plačevati prispevke za posebne primere zavarovanja v pavšalnih zneskih.

Prav tako boste morali plačati nekaj odstotkov prihodka najemnine spletnim stranem: Airbnb in FlipKey si vzameta nekaj odstotkov za naročnine. VRBO pa ima možnost, da se jim plača ob vsakem najetju ali pa tudi mesečno.

Iščete novi dom za dlje časa, ne za najem za kratek čas? Poglejte ponudbo nepremičnin na naši spletni strani www.re-max.si

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top