Zdaj se splača postaviti nepremičnino na trg

postaviti-nepremicnino-na-trg.jpg

Ob dobrem gospodarskem položaju in razcvetu na nepremičninskem trgu se je tudi promet s stanovanji in enodružinskimi hišami okrepil. V zadnjih letih se je število transakcij s stanovanji povsem izenačilo s predkriznim obdobjem. »Po nekaj letih mrtvila na nepremičninskem trgu, v obdobju med letoma 2009 in 2014, ko je tudi na nepremičninskemu trgu vladala kriza, je v zadnjih letih promet z nepremičninami zelo zaživel,« je uvodoma povedala Monika Brilli, licencirana nepremičninska posrednica, specializirana predvsem za stanovanjske nepremičnine na območju Ljubljane in okolice, iz agencije RE/MAX.

Predvsem si morajo stranke, ki kupujejo starejše objekte, pravilno izračunati stroške sanacije. Velikokrat opažam, da tovrstne stroške močno podcenijo.

Po kakšnih hišah in stanovanjih kupci zdaj najbolj povprašujejo in na kateri lokaciji?

Stranke je treba deliti na dva segmenta: na tiste, ki z nakupom nepremičnine rešujejo svoj nastanitveni problem, in tiste, ki nepremičnine kupujejo kot investicijo. Stranke, ki kupujejo nepremičnine kot investicijo, kupujejo nepremičnine na dobrih lokacijah v središčih večjih mest. Predvsem Ljubljana je zaradi porasta turizma najbolj zanimiva. Družine, ki z nakupom nepremičnine rešujejo svojo družinsko situacijo, pa povprašujejo po nepremičninah, ki bodo zadovoljile njihove potrebe glede velikosti, oddaljenosti od infrastrukture, kot so vrtec, šola, zdravstveni dom in trgovine, in ki bodo seveda v cenovnem rangu njihovega družinskega proračuna.

Kakšna stanovanja in hiše so v trendu?

Vsakdo si želi nepremičnino, ki je na najboljši lokaciji in je hkrati novogradnja. Take nepremičnine so vedno v trendu. Je pa res, da na primer starejši tipi hiš, ki so bile predvidene za več družin oziroma generacij in ki so energetsko zelo potratne in prevelike, niso več zanimivi za sodobne kupce. Sodobni kupci povprašujejo po manjših hišah, ki so energetsko učinkovite in moderno zasnovane.

Katere nepremičnine pa želijo stranke čim prej prodati?

Predvsem opažam, da starejše stranke, ki živijo v prevelikih hišah, ki so drage za vzdrževanje in energetsko potratne, želijo hišo prodati in se preseliti v manjše stanovanje, ki popolnoma zadovolji njihove potrebe v tem življenjskem obdobju. Računajo tudi na to, da jim bo od prodaje ostalo še nekaj denarja, s katerim bodo lažje živele v pokoju.

Svetujem, da se kupci obrnejo po pomoč k strokovnjakom, ki jim bodo pomagali pri pravnih finančnih, ekonomskih in gradbenih vprašanjih.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri starejšega, a cenovno ugodnejšega stanovanja?

Predvsem si morajo stranke, ki kupujejo starejše objekte, pravilno izračunati stroške sanacije. Pri strankah velikokrat opažam, da tovrstne stroške močno podcenijo. Na koncu je skupni strošek večji, kot če bi kupili novejše stanovanje. Na to je treba biti zelo pozoren.

Koliko nas lahko stane prenova stare nepremičnine?

Strošek je odvisen od stanja nepremičnine, ki smo jo kupili. Običajno je potrebna prenova strojnih in elektroinštalacij, oken, tlakov, energetskega telesa in kopalnic. Če je treba prenoviti še streho in objekt dodatno izolirati, so stroški prenove lahko resnično visoki. Koliko odstotkov to pomeni, je odvisno od nakupne cene, zato je na vpraša n j e, ali to znaša polovico nakupne vrednosti, težko odgovoriti.

Kje se nam torej zdaj najbolj splača kupiti stanovanje ali enodružinsko hišo?

Vedno se splača kupiti nepremičnino na odlični lokaciji, ker jo je mogoče kasneje tudi hitro prodati, če bi prišlo do takšne potrebe. Pomembno je predvsem, da nepremičnino kupimo po pravi tržni ceni. Pri posameznikih na odločitev, kje kupiti nepremičnino, vplivajo različni dejavniki. Nekateri bolj cenijo prednosti življenja v mestu, drugi pa bližino narave in odmaknjenost od mestnega vrveža. Zaradi pomanjkanja dobrih stanovanj in visokih cen nepremičnin v Ljubljani se veliko ljudi odloča tudi za nakup hiše v okolici Ljubljane, kjer so cene nižje. Svetujem, da se stranke, ki se odločajo za nakup nepremičnine, povežejo z nepremičninsko agencijo, ki jim bo znala svetovati pri izbiri nepremičnine, pomagati pri določitvi prave cene za konkretno nepremičnino in se znala pogajati s prodajalci.

Kaj pa predlagate vsem, ki želijo prodati stanovanje ali hišo, saj jim ta ne prinaša več zadovoljstva ali jim povzroča previsoke stroške ?

Glede na trenutno dobro situacijo na trgu jim svetujemo, da tako nepremičnino čim prej postavijo na trg in poizkušajo iztržiti največ, sebi pa poiskati primernejšo nepremičnino, ki bo bolj zadovoljila njihove osebne preference. Kupce je treba predvsem opozoriti, da nakup nepremičnine zanje predstavlja eno najpomembnejših finančnih odločitev v njihovem življenju, ki je povezana z visokimi zneski. Svetujem, da se kupci obrnejo po pomoč k strokovnjakom, ki jim bodo pomagali pri pravnih, finančnih, ekonomskih in gradbenih vprašanjih. Priporočljivo se je obrniti na uveljavljeno nepremičninsko agencijo, ki združuje vse to znanje. Hkrati to omogoča stranki večjo varnost in zaščito pri nakupu nepremičnine.

 

Članek je bil objavljen v časopisu Dnevnik, 11.07.2018.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top