Nekaj nasvetov kako pripraviti svoj dom na zimo

pripravi-hiso-na-zimo.jpg

Sedaj, ko je jesen že zelo uradno tukaj, je čas, da svoje domove pripravimo na zimo. Nekaj nasvetov, ki vam jih predstavljamo v članku lahko opravite sami skoraj brez stroškov, hkrati pa vam bodo skozi zimo zmanjšali stroške računov in zaščitili vaše stanovanje ali hišo.

Nastavitev grelne naprave

Za kakšnih 70€ do 120€ vam bo strokovnjak pregledal vašo grelno napravo in opravil tudi morebitne nastavitve ter popravila. Potrebno je preveriti, da je sistem črpalke čist in v dobrem stanju. Le tako lahko vaša grelna peč doseže največji izkoristek in najmanjšo porabo energije.

Če se za pregled in popravilo odločite dovolj hitro, morda ne boste 200ti v vrsti v najbolj mrzlih dneh.

Obrnite smer vrtenja stropnih ventilatorjev

Če ima vaš stropni ventilator funkcijo vrtenja v obe smeri, ga nastavite tako, da se bo ventilator vrtel v smeri urinega kazalca. Ker se vroči zrak dviga in ostaja ujet tik pod stropom, bo ventilator ustvaril podtlak in bo topel zrak pošiljal s nazaj proti tlom.

To je še posebej v pomoč pri prostorih z višjimi stropovi. To vam bo celo omogočilo, da boste lahko malenkost zmanjšali termostat in s tem prihranili na porabi.

Preprečite ledene sveče s strehe

Če ste v lanski zimi imeli veliko visečih ledenih sveč iz vaših žlebov, pomeni, da se je sneg na vaši strehi topil in tako povzročal težave z ledenimi svečami. Ledene sveče potem tudi obremenjujejo žlebove. Kaj lahko storite?

Strokovnjak vam lahko pregleda vašo streho in ugotovi kje prihaja do uhajanja toplote, ki povzroči topljenje snegu.

Preglejte streho

Če imate možnost lahko streho pregledate tudi z daljnogledom in pri tem iščete morebitne razpoke med strešniki ali poškodovane strešnike. Če boste to popravili še pred prvim snegom, vam bo med snežnimi nevihtami prihranjeno veliko drugega dodatnega dela in stroškov.

Razpoke okrog oken in vrat

Če so razpoke pri oknu ali vratih večje od kovanca za 1 cent potem vaša okna potrebujejo ponoven nanos silikonskega ali drugega za okna primernega tesnila. Najboljši za zunanjo uporabo je vsekakor silikonski kit, ki se ob spremembah temperature ne bo skrčil ali raztegnil.

Očistite žlebove

Če so vaši žlebovi okrog hiše zamašeni s suhim listjem, se bo voda zagotovo vračala iz žlebov in bo tekla preko in tako povzročila ledene sveče in morda tudi škodo na fasadi hiše.

Preusmerite vodo

Preusmerite vodo iz vaših žlebov vsaj kakšen meter vstran od temeljev hiše, tako svetujejo strokovnjaki za izboljšanje kakovosti vašega doma.

Zaprite zunanje cevi

Voda, ki ostane v zunanjih ceveh ali ceveh, ki niso toplotno izolirane lahko pozimi povzroči defekte cevi. Predlagamo vam, da izpraznite zunanji vodni sistem in zaprete ventile, da ne bi po pomoti prišlo do kakšnega uhajanja vode v cevi. Če imate napeljan namakalni sistem po vašem dvorišču, morate to storiti nujno.

Ne obrezujte dreves ali živih meja pred pozno zimo

Čeprav bi vas zamikalo, da bi obrezali drevje takoj, ko odpade listje, tega ne storiti. Strokovnjaki svetujejo, da počakate na pozno zimo, saj bodo takrat te rastline že nekaj časa v mirovanju in jih ne boste mogli nenamerno poškodovati z obrezovanjem.

Če pa želite dobiti nasvete za točno določene rastline, ki jih imate po vrtu, vam predlagamo, da za nasvete povprašate lokalne strokovnjake ali jih celo najamete, da delo obrezovanja dreves naredijo namesto vas.

Preverite zimske naprave

Nikakor ne čakajte na prvi sneg, da boste zagnali frezo ali plug. Še preden vas sneg preseneti preverite, če vaše naprave za odstranjevanje snegu delujejo brezhibno. Tudi kakšen tehnični pregled ne bo škodil, da se vam med najhujšo zimo ne zgodi, da boste ostali brez svoje priljubljene freze. Sicer bo pa potem tudi čas za domači fitnes – lopato za sneg.

Če se odločate za nakup novega doma ali prodajo vašega doma še pred zimo, hitro poiščite RE/MAX svetovalca na naši spletni strani v vašem kraju. www.re-max.si

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*

scroll to top